Социалният министър Тотю Младенов заяви, че се ангажира в най-скоро време да има държавна политика по квалификацията на работна сила. Той съобщи, е ще поиска специално заседание по този въпрос с представители на бизнеса и научните среди.

Тотю Младенов изрази възмущение, че за последните 4 години и половина 137 хил. работници и служители са преминали курсове за квалификация, за което са били похарчени над 64 млн. лв., а основна характеристика на българския пазар на труда е, че няма квалифицирана работна сила и че има несъответствие между търсене и предлагане на работна ръка.

Нарушен е балансът по отношение на квалификацията. „4 години и половина се харчат пари, но несъответствието остава и се вкарват чужди граждани да работят в България", коментира Тотю Младенов.

В присъствието на социални партньори, включително от „Кремиковци" Тотю Младенов представи вижданията си за възможностите за преквалификация на съкратените. Очаква се да бъдат ползвани средства по линия на европейските фондове. Предвиждат се и средства за насърчаване на предприемачеството.

По думите на председателя на федерация „Металици" към КНСБ Васил Яначков бързината, с която министерството пристъпва към проблема „Кремиковци", е впечатляваща. Той изтъкна, че съкращаването на много хора е факт и изрази удовлетворение, че от министерството проявяват грижа.

Той заяви, че синдикатът ще продължи да търси и други възможности, за да бъдат обхванати повече хора в подпомагането.