До 2030 г. 65 % от боклука трябва да е рециклиран. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева по време на дискусия за плана "Юнкер".

Василева поиска устойчиви модели за управление на зелени проекти. Тя настоя и за гъвкави финансови инструменти.

Инвестирахме в здравето на над 4 милиона души, похвали се Василева. В екологията не са използвани всички възможности на финансовия инженеринг. Отпадъкът не е боклук, отпадъкът е ресурс, изтъкна Ивелина Василева.

На разположение са 17,7 милиарда лева от еврофондове, подканя Дончев
Обновена

На разположение са 17,7 милиарда лева от еврофондове, подканя Дончев

Използваме нищожна част от възможностите, които са пред нас

Тя вижда редица предизвикателства и възможности пред екологичните проекти. Средствата от Европейския съюз (ЕС) са път за въвеждането на екоиновации. 52 милиона лева по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) са предвидени за сектор "Отпадъци". Ивелина Василева очаква пет пъти възвръщаемост.

През 2018 г. ще се подпише споразумение с Фонда на фондовете за сектор "Води". Ще се ползват като гаранции и кредити за проекти във ВиК сектора.

Ивелина Василева вижда още възможности за проектите за минералните води. 3800 литра в секунда е капацитетът на минералните ни находища. Използваме само 20% от капацитета им, подчерта екоминистърът в оставка.