17,7 милиарда лева от еврофондовете са на разположение на страната ни до края на настоящия програмен период. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев по време на дискусия на тема : Планът "Юнкер" - възможности и резултати и Фондът на фондовете - нов подход в управление на средствата от ЕСИФ. Той предупреди за опасността безвъзмездното финансиране да измести частното финансиране и бизнесът да се заеме с чиновническа дейност да попълва апликационни форми.

България натрупа опит в предишния програмен период, отчете Дончев, като посочи и че такова било становището и на ЕК. "Научихме се да работим с парите", доволен е вицепремиерът в оставка. По думите му стратегическата ни цел била здравословна конкуренция.

България събра смелост, България събра самочувствие, коментира още Дончев. Опитали сме се да изградим капацитет. Предстои обаче и много път, смята той. Тепърва ще трупаме опит в околната среда и социалната сфера.

Европейско финансиране и кохезионна политика ще има, подчерта вицепремиерът. Те обаче нямало да са в същия формат като в настоящия момент.

Използваме нищожна част от възможностите, които са пред нас, смята Дончев.

65 % от боклука трябва да е рециклиран до 2030 г.

65 % от боклука трябва да е рециклиран до 2030 г.

Отпадъкът не е боклук, отпадъкът е ресурс, убеждава Василева

Финансовият министър Владислав Горанов на свой ред заяви, че трябва да се изгражда капацитет, както в администрацията, така и в ползвателите на средствата от ЕС.
Над милиард лева във фонда на фондовете трябвало да "се завъртят" към бизнеса. България е в челните места по брой проекти и заявки за консултации, доволен е финансист номер едно. Ще се създаде благоприятна среда за стартиращи предприятия, прогнозира Горанов.

Първи сме в ЕС по предприети правителствени мерки за премахване на административните пречки за достъп до парите по Плана Юнкер.
Владислав Горанов предупреди обаче, че фондът на фондовете е предизвикателно начинание.

Планът "Юнкер", както е известен, се ползва от основно банкови институции в България, предоставяйки ресурс при изгодни условия на малки и средни предприятия, което е добре, обясни още пред журналисти след официалното си изказване Томислав Дончев.

Според него в България има проекти, включително в сферата на публичната инфраструктура, които могат да бъдат финансирани от този фонд. Говоря не толкова за пътни съоръжения, колкото за мостови съоръжения. Освен това, познавайки бизнеса в някои сфери, считам, че и в сферата на туризма и включително по отношение на ползването на минералните води като геотермален източник също имаме такива възможности.

По оценката на Дончев най-важната тема е как всички, които има традиционното европейско финансиране, инструменти за финансов инженеринг, европейския фонд за стратегически инвестиции да бъдат в синхрон.

Младите хора са рискови клиенти за банките, предупреди Русинова

Младите хора са рискови клиенти за банките, предупреди Русинова

Тя настоя за повече предприемачество

Грантовото финансиране е много важно, отчете регионалният министър в оставка Лиляна Павлова. Част от европейската солидарност трябва да продължи и да влезе в страната ни като безвъзмездно финансиране и след 2020 година. Ефектът от проектите е много голям, смята Павлова.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е заделило 370 млн. лева за градско развитие. 100 милиона лева са за туризъм, туристически атракции. Към тези пари за туризма в ОП "Региони в растеж" има още 100 милиона лева за допълнителна подкрепа за проекти с културни паметници.

Има такива инвестиции, които все още се нуждаят от безвъзмездна инвестиция, подчерта Лиляна Павлова. Тя се похвали, че сме инвестирали в здравеопазването, в образование, в спортна инфраструктура. Всичко това са възможности, които инвестициите по нашите фондове дават, каза строителният министър.

Голяма ниша за интересни проекти е сферата на градския транспорт. В рамките на градската среда можем да бъдем креативни. Градският транспорт може да се обнови не само по отделните програми, но и с парите по плана "Юнкер". Възможностите са големи, категорична бе Лиляна Павлова.