70 народни представители от всички парламентарни групи с изключение на представители на ДПС, са се подписали под искане за сезиране на Конституционния съд във връзка със Закона за избор на народни представители.

Това каза обяви Огнян Герджиков. Причината е мажоритарният избор.

Според Герджиков в закона няма истински мажоритарен избор и съществува неравенство сред кандидатите в различните избирателни райони.

Другото основание за сезирането на Конституционния съд е във връзка с 8% бариера за коалиции.

Ако съдът се произнесе след изборите, парламентът няма да се окаже нелегитимен, но решението му ще важи за следващите избори, каза Огнян Герджиков.

Има вероятност изборите да бъдат отложени и да се удължи работата на Народното събрание, ако Конституционният съд се произнесе преди изборите за народен парламент.

Според Пламен Панайотов депутатите, застанали зад искането, имат и допълнителни доводи за неконституционността на закона.

Например в чл. 82 от закона се посочва, че само партиите, които не са сменили името, с което са се явили на изборите за ЕП, на изборите за НС ще могат да ползват същия номер на бюлетината. По този начин се създава неравенство между партиите, смята Панайотов.