70% от децата в България са жертва на насилие в семействата си. Това показва изследване, проведено от Синдиката на българските учители и МВР, представено от председателя на учителския синдикат Янка Такева. Много родители не приемат начина, по който децата им се отнасят към ученето, заяви тя.

Дете почина след ритник в корема от съученик

Дете почина след ритник в корема от съученик

Ударът е причинил спукване на черния дроб

"60% от това насилие се дължи на това, че родителите имат претенции към поведението на своите деца. Особено поведение, свързано с оценките в училище", каза Такева.

По думите й, учителите също са обект на агресия. Около 65 на сто от преподавателите в училище са подложени на различен вид натиск.

45% от учителите търпят насилие от страна на родителите. По думите на учителите агресор са "глезените родители" или от тези, които не знаят какво искат.".

Според лидера на АБВ Румен Петков агресията в образователната система не е отделена от обществото. "Една част от проблемите на образователната система е в агресията. Тази агресия, за съжаление, тръгва от най-високата трибуна на страната - тази на Народното събрание. Нека бъдем по-последователни към подготовката на учебните програми, да не пренаписваме учебниците", категоричен бе Петков.

Работещите по специалностите си в образователната система трябва да получат поне 30% ръст на заплатите, категорична е лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка.

Омбудсманът изготвя механизми за защита на децата, пострадали от насилие

Омбудсманът изготвя механизми за защита на децата, пострадали от насилие

Подготвят законови промени

На брифинг, организиран от АБВ и Синдиката на българските учители, бе поискано за образованието да се отделят 5% от брутния вътрешен продукт /БВП/. Сега за образование се отделят 3,6 на сто от брутния вътрешен продукт.

Мотивът е, че социалната политика в държавата трябва да се провежда и през образователната система. Агресията в училище и непрекъснато променящата се учебна програма са сред най-големите проблеми на образованието, убедени са от АБВ и учителския синдикат.

Според лидера на АБВ Румен Петков допълнителните средства за образование могат да дойдат от ефективни действия срещу контрабандата на горива и цигари. "Не бива над преодоляването на тези действия да се гледа само като на повишаване на пенсиите и повишаване на заплатите в държавния сектор", смята Петков.

От АБВ настояват за намаляване на ДДС върху учебниците. От Синдиката на българските учители предлагат данъчни облекчения за бизнеса, когато спонсорира българското училище или българската образователна система.