Плавно нарастване на минималната работна заплата с 10% на година, като за четири години да достигне 700 лева. Това са част от мерките, които ще предложат от АБВ за справяне с проблема на бедността и социалното неравенство.

Идеята е част от платформата на АБВ и "Движение 21", която ще бъде представена след няколко дни, обяви пред журналисти заместник-председателят на парламентарната група на АБВ в 43-ия парламент Мариана Тодорова.

Тя обясни, че целта на днешния форум с участието на леви интелектуалци от клуб "Промяна" е да обсъдят темата за бедността в по-социален, а не толкова икономически аспект и да потърсят реални мерки и решения как да преодолеят този проблем в България.

"Битката с бедността и социалното неравенство е наш основен приоритет. Неравенствата, равенствата на възможностите, социалната експлоатация, тъй като ние категорично приемаме един по-ляв курс като идеологически възгледи и затова сме поканили най-изявените леви интелектуалци да дадат своята гледна точка. Имаме много конкретни мерки, които ще бъдат гарант за бедността, това е плавното нарастване на минималната работна заплата", обясни Мариана Тодорова.

Бедността и неравенството в 21 век – катастрофа за левите партии

Бедността и неравенството в 21 век – катастрофа за левите партии

11 пъти повече бедни има за 27 години, констатират от клуб „Промяна“

По думите й ще има данъчни облекчения за малки фирми с до 5 работници, така че те да могат за понесат плавното повишаване на минималната работна заплата. Предизборната програма предвиждала и справедливо нарастване на пенсиите от доходи и стаж.

"Имаме и редица други мерки. Искаме да дадем поле за дискусия на тази тема. Тя е брошка на реверите на политиците. Всички заявяват това като приоритет, но когато за четиригодишния мандат се вижда, че резултатите са малко, че всъщност качеството на живот не се е подобрило съществено и това е една от основните причини хората да напускат България", коментира още Тодорова. Според нея, намирайки решения и конкретни мерки за това как да се преодолее бедността, бихме намерили решения на други фундаментални въпроси като емиграция, демографски проблеми и други.

На въпрос защо всички платформи звучат ляво, Тодорова коментира, че този проблем назрява все повече. "Има нетърпимост вече и дори партии с дясна ориентация олевяват в платформите и обещанията, защото напипват пулса на обществото и виждат, че това интересува хората", каза още тя.

По думите й инфраструктура и пожелателни обещания не будят доверие.

Мариана Тодорова посочи, че идеята им е за нарастваща минимална работна заплата всяка година с 10%, което е с около 60 лева.

"Предвиждаме за четиригодишен период тя да достигне 700 лв., но го обвързваме с други мерки, така че малките и средни предприятия да могат да си го позволят", категорична бе тя.