За 27 години имаме 11 пъти повече бедни и увеличение на неравенството. Това е катастрофа за левите партии, заяви преподавателят в УНСС Васил Проданов по време на форум, посветен на бедността и социалното неравенство. Събитието е организирано от клуб "Промяна".

Неравенството, което се измерва с коефициента на Джини, у нас през 2015 г. е достигнало равнище от 37, докато през 2006 г. е било 32,1.

Според проф. Проданов дори езикът на наречените леви партии е станал неолиберален, характерен за десни формации.

"Това е катастрофата на лявото, което доведе до тези резултати", коментира още той.

До това ниво сме стигнали след прилагането на пет механизма на експлоатация в България, с които могат да се обяснят тези ужасяващи цифри.

Първият механизъм е свързан с прилагането на принудителен труд. От последните доклади било видно, че в ЕС има около 800 хиляди роби. Този проблем бил свързани и с трафика на хора. Следваща причина е свързана с идеята на Маркс за така наречената абсолютна бедност, при която все по-голям дял от произведеното отива в ръцете на капиталисти, с което нараства в световен мащаб и равнището на експлоатация.

700 лв. минимална заплата след 4 години, предлагат АБВ и "Движение 21"

700 лв. минимална заплата след 4 години, предлагат АБВ и "Движение 21"

Битката с бедността и социалното неравенство е основен приоритет

Друг механизъм, приложен у нас и обясняващ равнището на бедността, е приватизацията. При нея значителни публични държавни ресурси са придобити на ниска цена в полза на частен интерес.

Четвъртият механизъм е господството на финансовия капитал. Петият механизъм, характерен и у нас, е режимът на концесиите. Такъв пример била "Софийска вода", която купувала кубик вода за четири стотинки, а го продавала многократно по-скъпо.

Проф. Проданов заяви, че относителният дял на работното време на страните от периферията, тоест средната заетост в тях е с 30% по-голяма на годишна база, отколкото в Германия. В България, Гърция, Италия се полага повече труд, за което се заплаща по-малко.

Най-стряскащият механизъм обаче бил този, свързан с извличането на човешки капитал, от което страната ни е загубила най-много. Проф. Васил Проданов отчете, че за 13 години - две трети от създадения научен капитал е заграбен. България според него има най-големи загуби от кражбата на мозъци.

"Това е гигантска кражба. Една от първите, която се усети, е Румъния. Тя в момента се опитва да връща хора, предоставяйки по 50 хиляди евро за този, който се установи трайно", коментира още той.

В началото на дискусията Емил Кало констатира, че средната ставка за един час работа у нас е 1 евро.