737 ще са секциите в чужбина. 12 771 са секциите у нас. 240 от тях са подвижни. 5 са регистрираните социологически агенции, които ще следят как вървят нагласите на избирателите на 2 април, както и 3 международни организации ще наблюдават за честността на вота. Това обяви на брифинг Росица Матева.

15 са родните организации, които ще съблюдават честно ли протичат изборите. Гражданите могат да намерят информацията, която ги вълнува на сайта на изборната администрация. Има и раздел за изборите в чужбина. Жандармерията охранява машините за вота. Там могат да влизат само проверени от службите лица. Съвсем скоро и Външно ще има достъп до машините, стана ясно от коментара на Росица Матева.

Видеонаблюдението не би трябвало са забави процеса, според нея. ЦИК препоръчва първо да се броят хартиените бюлетини и после тези от машините. Също така първо да се попълни черновата на протоколите. Бюлетините ще се показват на членовете и наблюдателите в секциите. Този, който ще изчита резултата от всяка бюлетина трябва да говори високо и ясно, за да се чува от видеонаблюдението.

В събота преди вота ще се направи пробно свързване с устройствата за видеонаблюдение. Информационно обслужване са осигурили достатъчно резервни устройства, стана ясно още от думите на Росица Матева. От ЦИК не очакват проблем със запълването на съставите на секционните комисии зад граница. Ако погрешка бюлетина от машина бъде пусната в кутията за хартиената бюлетина или обратно тя ще се брои.

ЦИК показа 2 бюлетини и две кутии, в които те ще се събират

ЦИК показа 2 бюлетини и две кутии, в които те ще се събират

На фона на първоначалното решение гласовете да се броят заедно