Четирима младежи от община Сърница са навършили пълнолетие между първия и втория тур на първите местни избори в района, заяви за news.bg председателят на ОИК Аки Пехлеван. До този момент няма нито един сигнал за нарушение, увери председателят на комисията: "Нито писмен, нито устен, нито по телефона. Хората са примерни".

След затварянето на секциите в 19 ч. председателят на Общинската избирателна комисия Аки Пехлеван съобщи, избирателната активност е била 76,6 % - малко по-голяма от тази на първия тур.

Най-висока избирателна активност - 83%, е регистрирана една от секциите в град сърница и в с. Побит камък. Най-малко избиратели са отишли до урната в с. Медени поляни, където активността е 68%.

Резултатите ще бъдат обявени по- късно.

Според БНТ, която се позовава на неофициални данни, изборите печели Неби Бозов от ДПС с около 60 % от гласовете. Той ще управлява 6 месеца, до редовните  местни  избори  през есента.

Към 17 часа в петте секции на най-новата българска община са гласували 2943 души, което прави около 70% избирателна активност. Припомняме, че на първия тур активността беше около 74%.

В първа секция са  гласували 745 души, което е 72% от целия списък. Във втора секция - 688 гласоподаватели са упражнили правото си на вот, което е 65%. В трета секция са гласували 680 души - 66%. В четвърта секция - Побит камък -са гласували 430 души, което е 80%. В петата секция - Медени поляни до изборните урни са отишли 400, това са 67% от всички в избирателния списък там.

По закон броят на застъпниците и упълномощените представители на партиите не трябва да надвишават изборните секции - по 2 души в секция.

Припомняме, един срещу друг се изправят кандидатите на ГЕРБ Мустафа Аликанов и на ДПС Неби Бозов. 450 гласа не достигнаха на Бозов да спечели на първи тур.

Четирима бяха кандидатите за кметския пост - Мустафа Аликанов от ГЕРБ, Неби Бозов - ДПС, Кемал Тинев - Реформаторски блок и Кемал Байрактар - от Нова алтернатива. Други 40 души се кандидатираха пък за общински съветници. В съвета ще влязат 11 души.
На 1 януари тази година градът и още две села се обособиха от Велинград и станаха самостоятелна община, като провеждането на предсрочните избори се налага именно заради това.

Избраните кмет и общински съвет ще управляват 6 месеца, до провеждането на местния вот в цялата страна през октомври. ГЕРБ и ДПС влязоха в сериозен словесен дуел след първия тур в Сърница.