Осем политически формации ще влязат в следващия парламент. Под бариерата изпъкват две партии. Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл болкан". То е проведено в периода между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице".

Резултатите от проучването очертават електоралните нагласи от началото на предизборната кампанията.

Ако изборите бяха в първата десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от потенциалните гласове. На второ място се нарежда "Продължаваме промяната" с19,2%. Тези две формации са в главната битка в тази кампания и подредбата им зависи от това дали ПП ще успее да мобилизира своите привържениците.

ДПС и "Възраждане" получават подкрепа от 11,5% и съответно 11,3%. Заради очаквания вот за ДПС от чужбина, както и заради трудно уловимите тенденции на потенциална мобилизация на по-радикални привърженици на "Възраждане", трудно предвидимо e мястото на тези партии, както една спрямо друга, така и в самата подредба.

Снимка 587402

Източник: Галъп интернешънъл болкан

Подкрепата за БСП е 9.8%, а тази за "Демократична България" - 7.6%.

Формациите "Български възход" и "Има такъв народ", макар и трудно преминават четирипроцентовата бариера. Те получават съответно 4.3 и 4.2 процента подкрепа. И двете партии имат възможност да влязат в парламента.

Под бариерата остават "Изправи се, България" и ВМРО.

Очаква се на вота на 2 октомври да участват 49% от имащите право на глас или диапазон от около 2.6 милиона души.