Лидерът на БСП Сергей Станишев и червени депутати се срещнаха и разговаряха близо два часа с главния прокурор Борис Велчев и неговите заместници.

„Има главоломно увеличение на използването на СРС-та", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на брифинг в партийната централа след срещата. За пръвото 9-месечие на 2010-та над 9 000 са исканията за използване на СРС-та от прокуратурата. Това според Сергей Станишев показва тотално подслушване в една полицейска държава.

От разговора с главния прокурор социалистите са останали с впечатление, че е масова практика прокуратурата, когато е заявител за използване на СРС-та, да не получава информация от тези, които фактически осъществяват подслушването или пък да получават филтрирана информация. СРС-тата не се използват за нуждите на разследването, а за други нужди, коментира Станишев.

От БСП информирали главния прокурор, че перманентните скандали със СРС-та ще се отразят на доверието на хората към институциите, както и ще повлияе на отношението на Брюксел към България.

Станишев посочи, че са говорили с Борис Велчев и за пропагандната кампания срещу предишното управление, както той сам се изрази. Прокуратурата е задръстена от сигнали, които трябва да проверява, поясни лидерът на червените. Социалистите апелират прокуратурата да не влиза в сценариите за ликвидиране на политически противници.

Непредоставянето на информация от СРС-та от страна на МВР към прокуратурата, когато е заявител на подслушване, е престъпление по служба смята Румен Петков. Той призова за отстраняване на ключови фигури във властта като Цветанов и Танов, докато тече проверката по СРС гейт. Според Румен Петков СРС-тата се ползват извратено, а силовият министър Цветан Цветанов не желае да допусне реална проверка за теча на информация.

Чадъросва се организираната престъпност и корупцията, категоричен бе ексвътрешният министър. Според Петков шефът на митниците Ваньо Танов е знаел, че го подслушват от деня, в който реално е започнало подслушването му. Петков прави този извод от това, че във всички изтекли разговори според него си личало, че Танов е информиран, че го слушат.

Ръстът на контрабандата и социалноикономическата нетърпимост ще се стоварят според Румен Петков върху премиера Бойко Борисов. Ако Бойко не освободи Цецо, Цецо ще освободи Бойко, прогнозира Петков. Според него, пазейки вътрешния министър, премиерът ще стане жертва на недоверието на хората и евроатлантическите ни партньори.

Помолен за коментар от news.bg на казаното от Ваньо Танов, че Румен Петков е излъгал в телевизионно предаване, че Танов е имал нерегламентирани контакти с близки хора на Будимир Куйович, Петков възкликна: „О, този крупен интелект, нямам му ЕГН-то, за да му се обадя и да му кажа, че лъже".

Петков уточни, че Танов е имал нерегламентирани контакти с много близка жена до Куйович. Безспорен факт е неговата близост до господин Куйович, заяви Петков и допълни „Не казвам, че взема пари от Куйович за тази му близост". Червеният депутат заяви, че всичко, което казва за Ваньо Танов е доказуемо.