9 май да стане официален български празник. Не би трябвало в този велик ден хората да работят, трябва да е празник, какъвто е във всички страни, където са победили хитлерофашизма. Това е денят на победата и Денят на Европа.

Това предложи на пресконференция в БТА Павел Иванов, председател на фондация "Безсмъртният полк". На пресконференцията бяха представени различни военно-патриотични организации, както и Марина Анатолиевна-Дарикозян, председател на "Руските съотечественици в България", която даде като пример, че 9 май е празничен ден в Израел.

От Съюза на офицерите и сержантите от запаса (СОСЗ) подкрепят идеята за още един празничен ден в календара на българина.

Инициативата "Безсмъртният полк - България" се подготвя и организира от Национален комитет, в който участват представители на Съюза на ветераните от войните на България и други неправителствени организации.
Участниците в шествието носят снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива. Подготвени са и 30 табла с имената на 13 000 жертви. Инициативата "Безсмъртен полк" е създадена в град Томск - Русия, през 2012 г.

По информация на организаторите през 2017 г. подобно шествие се провежда в 40 града в България, като са участвали над 15 хил. души.

В тазгодишното шествие ще има и делегация от Русия. Тя ще участва заедно с кадети, които ще носят знамето на победата. Българската диаспора в Лондон ще се включи в шествието "Безсмъртният полк" в британската столица. Български представители ще има и на парада в Москва.

Павел Иванов припомни, че във втората половина от Втората световна война Българската армия е била част от Съветската армия в разгрома на хитлерофашизма.

Деню Иванов от Гражданска инициатива за суверенитет на България и държавите от света заяви, че фашизмът не е изкоренен, набрал е сила и работи успешно по целия свят. По думите му, сега с финансови фалити нападат цели държави, сред които и Ирак, и Сирия.

"България не е член на ЕС, България е колония на САЩ. Това е срамно - да не се борим и да не помним историята. 9 май трябва да ни припомня какво значи зло. България да даде пример за добри отношения с Русия и да е пример за цял свят", призова Иванов.

Председателят на Съюза на ветераните д-р Иван Сечанов обясни, че Паметникът на Съветската армия е и наш, колкото съветските войски са се били, така и ние сме се били. Още преди 15 г. сме поднасяли цветя със снимки, заяви той.

Това предизвика реакцията на Марина Даркозян, председатал на организацията "Руските съотечественици в България", която възкликна: "Това още веднъж показва, че България е пред всички. Да живее България!".

На пресконференцията за честването на 9 май бе поставен въпросът как държавата се грижи за ветераните. В България сега има към 1500 души ветерани, участвали във Втората световна война. Те са над 90-годишна възраст. Тази година 24 от тях правят 100-годишна възраст. Имаме 105, 107-годишни.  Те са в цяла България. Мнозина от тях са с кръст за храброст, заяви председателят на Съюза на ветераните.

Ветеранът от Втората световна война д-р Софи Пинкас призна, че вече са малко малко живите ветерани. Освен патриотичното възпитание за нас са важни и социалните и здравни грижи. Има закон, ще искаме държавата да положи грижи. Надяваме се, че това ще го получим, заяви тя.

"България е платила за участието си във Втората световна война с хиляди убити, ранени, осакатени. 9 май не е само ден на победа, когато спряха залповете. Този ден е голям исторически урок, който трябва да помним и да предадем на нашите младежи, на нашите деца и внуци, заяви д-р Пинкас.

Николай Белалов от Българския антифашистки съюз обясни, че Вела Пеева и Франк Томпсън се водят за терористи, а те били в съпротивата срещу фашистката власт. Участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война го нямаше в учебниците.
В други се пише, че сме на фашистка страна. Трябва да се научи, че българското правителството се е включило на страната на победителите с достатъчен брой жертви, убити и ранени

По време на пресконференцията бе даден пример за български вонен летец, който 70 години след войната добива признанието, че е ветеран.

Тези хора са ни нужни, за да защитим тезата си, че антифашистите не са терористи. И днес в София има пречупени кръстове. Има страни, където фашизмът се толерира. Този Безсмъртен полк е важен за да съхраним паметта, каза Белалов.