Последното изследване на Европейски съвет за външна политика - ЕСВП разкрива, че седем дни преди изборния ден европейците подкрепят ЕС и се страхуват от негово евентуално разпадане.

Мнозинството от хората в 11 от 14-те изследвани страни - включително Франция (58%), Германия (50%), Италия (58%), Холандия (52%), Полша (58%), Румъния (58%), Словакия (66%) и Швеция (44%), изпитва страхове, че ЕС може да се разпадне в следващите 20 години.

Изследването разкрива, че почти 92% от избирателите мислят, че ще загубят, ако ЕС се разпадне.

Снимка 423809

Източник: Европейски съвет за външна политика

Ако това стане, европейците се притесняват, че ще загубят най-вече възможностите си за свободна търговия (38%), пътуване (37%), свободата на избор на местоживеене и работа (35%), съвместната дейност по сигурността и отбраната (28%) и принадлежността към съюз, който може да противостои на супер сили като САЩ и Китай (25%). Само 8% не мислят, че биха изгубили много от евентуалния разпад на ЕС.

В пет ключови страни членки на ЕС (Франция, Германия, Италия, Полша и Испания) мнозинството от тези, които планират да не упражнят правото си на глас и значителен процент от тези, които планират да гласуват за анти-системни партии, вярват, че войната в ЕС е възможна.

Снимка 423811

Източник: Европейски съвет за външна политика

Например: 46% от подкрепящите Национален Фронт (Франция) и 41% от подкрепящите Алтернатива за Германия поддържат тази гледна точка.

Противно на стереотипа за младежки оптимизъм, анализът на резултатите показва, че най-високия дял от избирателите, които се страхуват от военен конфликт в ЕС, попадат във възрастовата категория 18-24 и 25-34-годишни, като 46% от младите избиратели във Франция (18-24) са разтревожени за този евентуален сценарий.

Снимка 423810

Източник: Европейски съвет за външна политика

В заключение, авторите виждат изборите следващата седмица като "разделен екран".

Те вярват, че половината от избирателите, които вярват в политическия процес и дебат, могат да бъдат ангажирани чрез традиционните методи и ще бъдат отворени за нормалния политически диалог.

Те обаче предупреждават, че тези избиратели са намаляващ дял от електората и не бива да бъдат смятани като гаранция за победа на изборите.

Вместо това те твърдят, че мейнстрийм париите трябва да потърсят нови целеви групи и да покажат на тези избиратели, че разбират политическия пейзаж.

Снимка 423812

Източник: Европейски съвет за външна политика

ЕС се разпада до 20 г., вярват повечето европейци

ЕС се разпада до 20 г., вярват повечето европейци

58% от хората във Франция вярват, че ЕС е много вероятно или вероятно да не съществува до 20 г.