Спокойно и малобройно начало на днешния 93-и ден на протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Движението беше блокирано от камиончето с озвучителна техника малко след 19.00 часа. В момента движението е спряно на пл. "Независимост" пред БНБ, полицейското присъствие е слабо.

Протестиращи светнаха лампите пред Съдебната палата

Протестиращи светнаха лампите пред Съдебната палата

Искат оставка на Иван Гешев и незабавна съдебна реформа

Междувременно сдружение "БОЕЦ" организира протест пред БНТ. Към него се присъединиха част от протестиращите пред Президентството в очакване на участието на евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков в предаването "Панорама".

Адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио" заяви пред Президентството, че петото издание на т.нар. "Велико народно въстание" ще се състои след седмица - на 16-и октомври, когато се пада стотният ден от началото на протестите.

От трибуната на протеста тази вечер говориха различни млади хора, които заявиха, че няма да се откажат от своите искания и ще продължат да идват всеки ден на улицата и да искат оставката на премиера и на главния прокурор.

Хората заявиха, че са на площада, защото са против простотията и арогантността на властта.

Ето какво казаха някои от тях:

Протестите у нас разгорещиха дебата в ЕП

Протестите у нас разгорещиха дебата в ЕП

Българските депутати не си спестиха стари вътрешнополитически обвинения

"За съжаление съм скептична за перспективата за предсрочни избори. Нормално е това, че хората на протеста стават все по-малко, идва зима - нещата са на приливи и на отливи".

"На хората им е писнало, виждат, че няма перспектива".

Велислав Минеков от "Отровното трио" посочи от импровизираната трибуна, че управляващите са елементарна и неука улична сган. Минеков цитира данни, според които доверието в парламента е едва 7 процента, а доверието в прокуратурата е 12 процента. Той припомни, че дори в гладните времена на Жан Виденов (през периода 1996-1997 г.) доверието в НС е било три пъти по-голямо - около 20 на сто.

Според него хората, които подкрепят протеста, са 70 процента. Той е на мнение, че ако към тях се прибавят и тези, които се страхуват да декларират подкрепа явно, но са "за" оставката на правителството, процентите стават 90.

Резолюцията на Европейския парламент за България остава и днес основна тема и в изказванията по време на протеста. Арман Бабикян от "Отровното трио" заяви, че приетата от Европейския парламент резолюция е свидетелство, че "Европа е показала съпричастност с българските граждани".

"Ние не сме наивници, знаем от първия ден, че никой от Брюксел няма да дойде да уволни премиера. Това е така, защото ЕС не е СССР, както все още мислят някои националисти. Няма да дойде нито един началник да ни уволни мутрите. Началникът в тази страна сте всички вие гражданите!", категоричен е той.