Уважаваме протестиращите, като част от управляващите признаваме правото на протест. Но водачите им, както и опозицията, която използва протестите,  няма да как да подкрепим, тъй като те нямат законовото право да критикуват управляващите. Например, ДПС и тяхната цялостна дейност в България. Това заяви евродепутатът от ЕКР Ангел Джамбазки по време на дебата в Европейския парламент тази вечер за върховенството на закона в България. 

Андрей Ковачев от ЕНП също обвини левицата в България, че точно тя няма морално право да застава зад резолюцията и се обяви срещу политизацията. По-рано той категорично отрече някой от ЕНП да е подкрепил проекторезолюцията на Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE), която по негови думи е "ляв текст".

Илхан Кючюк от "Обнови Европа" настоя, че дебатът не е срещу България. Няма по-демократична трибуна от ЕП, счита той. Джамбазки говори като националист, забрави да каже за "златните касички" на ВМРО, но това е тема на друг разговор и ще бъде дебатирано отделно.

Елена Йончева oт Прогресивния алианс на социалистите и демократите  остро критикува управлението на премиера Бойко Борисов и настоя Европа да не мълчи за това.

Андрей Новаков от Европейската народна партия обвини критиците на управлението, че опетняват името на България. Да твърдите, че у нас обгазяват деца - имайте някакви граници, призова той.

Снимка 499289

Източник: EPA/БГНЕС

Клеър Дейли (Европейска обединена левица) обвини управляващите, че казват на ЕК това, което тя иска да чуе, а после правят, каквото искат и се присмиват.

Хуан Агилар (Социалисти и демократи) настоя, че се чуват постоянни упреци за корупция в съдебната система и за преследвания по политически причини.

Даниел Фройнд от "Зелените" настоя, че парите от ЕС трябва да бъдат харчени внимателно за България, тъй като до тях имат достъп олигарсите. У нас съмнителни лица изкупуват медиите, протестира той.

Гуендолин Делбос-Корфийлд от "Зелените" счита, че мониторингът върху България е единственият механизъм да се борим с корупцията.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер заяви, че никой не може да твърди, че в страната не съществува свобода на изразяването и свобода на пресата. Според него, правителството на Борисов никога не е пречило на желаещите да протестират.

Зам.-председателят на Еврокомисията Вера Йоурова настоя, че ЕП иска да види устойчив резултат от реформите в съдебната система в България. Механизмът за мониторинг ще продължи. Българите не са доволни, самите те искат от нас да се намесим, заключи тя. Готова съм да продължа съвместна работа с българските органи. Надявам се да постигнем резултати, с които да върнем доверието на българските граждани, защото те го заслужават.

Снимка 499288

Източник: EPA/БГНЕС

Министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот заяви, че хора, които демонстрират за европейските ценности, заслужават солидарност в Европа и такива обсъждания не бива да се схващат като проблем за държавата.

Днешният дебат бе планиран за вечерната сесия от 17,00 до 22,00 часа местно време в Брюксел, показва програмата на законодателния орган.

Той все още тече, като предаването на живо бе прекъсвано по технически причини.

Предложения за резолюция за върховенството на закона и основните права в България ще бъдат подложени на гласуване в сряда и четвъртък на сесиите на европарламента съответно от 17,15-18,30 часа и от 13,00-14,15 часа местно време.

Европарламентът дебатира и гласува резолюция за върховенството на закона в България

Европарламентът дебатира и гласува резолюция за върховенството на закона в България

Евродепутатите ще дискутират върховенството на закона и основните права

В началото на този месец Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE) одобри с 35 гласа "за", 30 гласа "против" и 1 глас "въздържал се" проект за резолюция относно "значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в България.

В края на миналия месец Брюксел публикува първите доклади за върховенството на закона в страните членки на Европейския съюз.