Евродепутатите Андрей Ковачев от ЕНП, Петър Витанов от С&Д, Илхан Кючюк от "Обнови Европа" и Ангел Джамбазки от ЕКР обсъдиха предстоящото пленарното заседание на Европейския парламент.

На брифинг, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България, Ковачев подчерта, че другата седмица ще е изключително важна за страната ни, тъй като основната тема ще бъде върховенството на закона. Той посочи, че ще бъдат поставени три въпроса, свързани с България. Ковачев заяви, че ще се обсъжда нов механизъм на ЕК и напомни, че в началото на тази година ЕП изрази мнение, че дава съгласието си за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка, по който България и Румъния влязоха в ЕС през 2007 г. Следващата важна точка, която евродепутатът открои, е свързана с изявлението на Комисията и Съвета по отношение на върховенството на закона у нас, а третият аспект и включването на критерия "върховенство на закона" в следващата многогодишна финансова рамка и Фонда за възстановяване.

Основният елемент е крайните бенефициенти на европейските средства да не пострадат от това, че едно правителство не си е свършило работата или има сигнал за корупция, поясни Ковачев.

Относно закона "Магнитски" той подчерта, че ЕНП е подкрепил идеята ЕС да има инструмент, който да санкционира авторитални режими и хора, свързани с погазването на правата на човека.

БСП видя звучен шамар върху властта от Брюксел

БСП видя звучен шамар върху властта от Брюксел

Комисията изпраща управлението на Борисов в международна изолация

Ковачев категорично отрече някой от ЕНП да е подкрепил проекторезолюцията на Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE), която по негови думи е "ляв текст".

От своя страна Витанов посочи, че в резолюцията има текстове, които безспорно говорят за нов тип отношение на европейските ни партньори към управлението у нас.

Той опроверга думите на Ковачев, заявявайки, че това не е "левичарска" нито "комунистическа" резолюция, а е плод на консенсус между отделните политически семейства.

Витанов поясни, че С&Д ще продължи да работи заедно с ГЕРБ за отменянето на традиционния механизъм за наблюдение. За разлика от управляващите обаче те считали, че този механизъм сам по себе си е дискриминационен, тъй като засяга само 2 държави и не е довел до необходимата промяна. Той бе категоричен, че такъв механизъм е необходим, но той трябва да е по-всеобхватен, а не да засяга само България и Румъния.

Илхан Кючюк пък поясни, че по отношение на предстоящия дебат в ЕП за страната ни България не прави изключение, тъй като такива дебати е имало и за Испания, Унгария, Полша.

Това не е дебат срещу българските граждани и държава, а дебат, който се води за принципи, залегнали в договорите на ЕС и скрепени с наказателни санкции, подчерта евродепутатът.

Комисията по граждански свободи на ЕП прие проект на резолюция за ситуацията у нас

Комисията по граждански свободи на ЕП прие проект на резолюция за ситуацията у нас

С 35 срещу 30 гласа...

"Защо ни е дебат, ако той не променя положението в България? Защо ни е резолюция, ако тя не се приема от българското общество?", запита той.

По думи на Кючюк е много важно финалната оценка на резолюцията да не е иделогически обвързана. Той обясни, че целта на документа е да промени ситуацията в държавата. "Ако позицията на ЕП не се приема от повечето граждани, тя не е успяла да постигне целите си. Затова трябва да е фактологично вярна и балансирана, за да се ползва с доверие от българските граждани и партии", посочи той.

Кючюк изрази опасение ЕС да не се превърне в съюз, който санкционира, тъй като тогава страните членки ще изпадат в този вътрешнополитически дебат за дълбоките разделения. По негови думи ЕС има интерес за унифицирани правила, които да важат еднакво за всички.

От своя страна Ангел Джамбазки заяви, че ВМРО винаги е била категорично против механизми, даващи оценка на държави в ЕС.

Той също така добави, че евросредствата трябва да бъдат контролирани и за целта е необходима европейска прокуратура. Това обаче не трябвало да се отнася само за България.

Джамбазки посочи и че ВМРО е против спасителния план, предвиждащ общ заем. "Грантовете предразполагат към корупция и са несправедливи. Те са скрита форма на подпомагане на икономиката на няколко големи държави за сметка на други", категоричен бе той.

Борисов: Докладът на ЕК ни посочва как да бъдем отличници

Борисов: Докладът на ЕК ни посочва как да бъдем отличници

Премиерът благодари за препоръките на ЕК