Социалистите са силно обезпокоени от становищата за страната ни от Комисията по гражданските права в ЕП.

На брифинг евродепутатът Петър Витанов заяви, че как Брюксел недвусмислено сваля доверие от управлението на Борисов и го изпраща в международна изолация. Комисията е одобрила проект на резолюция относно значителното влошаване на принципа на правовата държава, демокрацията и основните права.

Тонът на тази резолюция е абсолютно безпрецедентен, няма аналог в подобна резолюция към България, изтъкна Витанов. Според него Европа е показала това, което всички в България знаят.

Чрез този позорен списък се показа отвратителната среда, в която живеем, подчерта евродепутатът. Със становищата си комисията изпраща управлението на Борисов в международна изолация, по думите му.

Комисията по граждански свободи на ЕП прие проект на резолюция за ситуацията у нас

Комисията по граждански свободи на ЕП прие проект на резолюция за ситуацията у нас

С 35 срещу 30 гласа...

В констатациите си Брюксел отчита системни недостатъци в съдебната система, осъжда се всяка форма на насилие. Медиите пък обслужват властта, според констатациите. Страната ни получава критики, че ще променя изборното законодателство в навечерието на предстоящите избори.

Удар върху имиджа на страната вижда в констатациите на комисията и депутатът Драгомир Стойнев. Той също е притеснен от констатациите в доклада, отнасящи се за евросредствата.

Българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се използват средствата на ЕС и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за увеличаване на богатството на лица, свързани с управляващата партия, пише в становището.

ЕК отчете, че българите протестират заради политическата корупция
Обновена

ЕК отчете, че българите протестират заради политическата корупция

Евродокладът обръща внимание на съдебната системата и връзките между политици и медии

Тук говорим не само за удар върху имиджа на страната, но и за директно посочване на корупционни практики от страна на българското правителство и за злоупотреба с европейски средства, изтъкна Стойнев.

Ако досега всички се бяхме съсредоточили върху един основен проблем, който е част от този проблем, именно върховенството на закона и правовата държава, вече говорим и за друг проблем - кражбата на евросредства, който подлага под риск устойчивостта на публичните финанси, подчерта социалистът. Това е един звучен шамар върху управляващите, категоричен бе той.

Управляващите не могат да върнат вече доверието на европейските институции освен с оставка.

Борисов: Докладът на ЕК ни посочва как да бъдем отличници

Борисов: Докладът на ЕК ни посочва как да бъдем отличници

Премиерът благодари за препоръките на ЕК