България вече е член на Европейския съюз и смятаме да бъдем един от активните фактори в търсене на общо решение за ЕС по голямата тема за Близкоизточния мирен процес, за решаването на въпроса, свързан с палестинския проблем.

Това изтъкна президентът Георги Първанов след срещата си с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, който пристигна днес на двудневно посещение у нас.

Първанов подчерта, че ние приветстваме създаването на палестинското правителство на националното единство като една важна необходима стъпка в търсенето на трайно и всеобхватно решение на въпроса.
Той припомни, че България винаги е признавала правото на палестинския народ на самоопределение, съществуването на самостоятелна палестинска държава и изрази увереност, че ще бъде намерено решение на базата на преките преговори между заинтересованите страни, отказа от насилие, спазването на международните договорености.

Георги Първанов изрази и удовлетворение от диалога, който протича между президента Махмуд Абас и израелския премиер Ехуд Олмерт и коментира, че това е диалог, който подчертава волята за търсене на решение - решение, което да очертае политическия хоризонт на преговорите.
Ние оценяваме позитивно и изразяваме своите очаквания за още по-голяма активност на квартета, на страните, които биха могли да подпомогнат търсенето на решение по Близкоизточния мирен процес, изтъкна още Първанов.

Разбира се, ние оценяваме положително и арабската мирна инициатива в нейния актуализиран вариант от Рияд от последните седмици, посочи Първанов.
Държавният ни глава е информирал президента на палестинската власт за намеренията на България да започване на проучвания да открие свое дипломатическо представителство в Рамалла.
По думите на Първанов това ще е важна стъпка към активизирането на двустранните политически, икономически и духовни отношения.

Оценявам вашата позиция както в миналото, така и сега, каза от своя страна президентът на палестинската власт Махмуд Абас и подчерта, че може би сега българската позиция ще е още по-важна благодарение на присъединяването към ЕС, за което той изказа своите поздравения.
Абас приветства и решението за откриване на българско дипломатическо представителство в Рамалла.
Това е показателно за вашето искрено желание за активизиране на двустранните отношения и за намиране на изход за кризата в региона, каза той.

От много дълго време настояваме и продължаваме да настояваме за вдигане на политическата, икономическа и финансова блокада, наложени на нашия народ, каза Абас.
Засега не бих могъл да кажа, че сме постигнали разрешаване на този проблем, заяви Абас и допълни, че  палестинската власт полага усилия заедно с европейските държави и САЩ за постигане на такова решение.

Първанов заяви, че самата среща е показателна, че България принципно подкрепя усилията на палестинската власт за намирането на трайни решения - усилия, които са свързани и с решаването на икономическите, финансовите проблеми.
Българската позиция ще бъде част от европейската позиция по тези въпроси, заяви Първанов.

Махмуд Абас поясни, че Палестина изпитва изключително големи проблеми в сферата на сигурността, защото инфраструктурата на техните органи е била целенасочено разрушена. Това доведе до проявите на несигурност, особено в района на Газа, където се случиха няколко инцидента, каза Абас.
В няколко случая успяхме да реагираме адекватно и да върнем отвлечените на техните близки, добави той.

По случая с похитения британски журналист Абас каза, че палестинската власт поддържа интензивни и непрекъснати контакти с британското министерство на външните работи и лично с външния британски министър Маргарет Бекет, с която за последно е разговарял вчера.
С тях обсъждаме всички крачки, които ние предприемаме и за които не бих могъл да говоря открито, каза пред журналистите Абас.