АБВ определи като несъстоятелна идеята за създаване на държавно мегахранилище на е-данни. На пресконференция в централата на партията Румен Петков настоя, че създаването на подобно хранилище е абсурд.

Той посочи, че за проблема с Търговския регистър трябва да се търси отговорност на ръководството на Агенцията по вписванията и на фирмите по поддръжката му през годините. По думите му създаването на подобно хранилище ще създаде корупционна среда.

Без директорски бордовете в сектор "Енергетика" настояват АБВ

Без директорски бордовете в сектор "Енергетика" настояват АБВ

Смята ги за "хранилка" за сметка на държавата

Петков бе категоричен, че в Агенцията по вписванията, нещата са направени по най-добрия начин, тъй като има предвидени всички гаранции за изграждането, съхраняването на информационните масиви.

"Очевидно проблемът е на поддръжката", обясни Петков и настоя за отговорност от страна на ръководството на агенцията и на фирмите по поддръжка.

"Идеята за създаването на склад данни, която премиерът лансира вчера, е да го кажа по-меко несъстоятелна. Това е абсурд. То ще създаде корупционна среда", категоричен бе Петков. Бившият вътрешен министър даде пример с подобна структура в Китай, където се търгува с данни с пълна сила.

Припомняме, че регистърът спря да работи на 10 август. Все още няма яснота кога ще бъде възстановено пълното му функциониране след настъпилия технически срив.