АБВ предлага премахването на бордовете в сектор "Енергетика".

"Нашата политическа отговорност е да предложим премахването на бордовете, за да не се стига до подобен тип извращения", настоя лидерът на АБВ - Румен Петков.

Той определи като "хранилка" наличието на борд на директорите в сектор "енергетика " и уточни, че на заседание на Изпълнителното бюро на партията ще настоява за приемането на позиция за закриването на бордовете на директорите.

АБВ: Абсурдна е идеята за единно хранилище на данни

АБВ: Абсурдна е идеята за единно хранилище на данни

Румен Петков поииска Борисов да оттегли идея си

Петков бе категоричен, че щетите са за милиони и даде примери за груби конфликт на интереси.

Така в бордове на директорите в енергетиката има 35 души, които годишно получават около 800 хил. лв. заплата.

"Това е без леките коли, без секретарките. Те са щета за българската енергетика", категоричен бе Румен Петков.

Той даде пример с председателя на Общинския съвет в Хасково - Таня Захариева, която е и председател и на управителния съвет на "Булгартрансгаз".

"Ще питам министъра колко пъти е присъствала на заседанията на тези бордове", настоя лидерът на АБВ. Друг пример е Илия Дуков, син на народния представител от ГЕРБ Снежана Дукова, който също участва в ръководството на едно от дружествата".

Петър Илиев, който е изпълнителен директор на НЕК е и председател на борда на БЕХ. Така от една страна лицето Илиев едновременно формира политиката на държавното дружество, а от друга контролира нейното изпълнение, обясни Румен Петков.

На пресконференцията в централата на партията от АБВ коментираха и обезлюдяването на Сакар, като следствие от безхаберието на БАБХ.

От партията питат има ли чума по дребните преживни животни и защо повече от месец няма резултати от вторите проби.

Доц. Христо Михайлов бе категоричен, че безотговорността и безхаберието на БАБХ обезлюдява Сакар: "Местните стопани са вдигнали бялото знаме."

По думите му много от дребните и средни стопани вече са готови да приключат своята животновъдна дейност.

"На този фон предпоставка за обезлюдяване на южната ни граница и на този фон - отговорната агенция - мълчи", констатира доц. Михайлов.

От АБВ са категорични, че БАБХ гръмотевично мълчи и в институцията дейстат като "бягаш пред вятъра".

От АБВ попитаха какви мерки предприема БАБХ по отношение на африканската чума по свинете. Той посочи, че при изграждането на оградата срещу чумата по свинете не са начислени разходите за труд. За седмица 500 човека по 500 лв. - това означава не по-малко от половин милион лева за разходи по оградата.

БАБХ няма никакъв план за действие и за "източнобалканската черна домашна свиня", която е на свободен режим на отглеждане. За тези стопани няма никакви мерки и препоръки.

"Оценяваме, че БАБХ се държи неадекватно и безоттговорно по отношение на тези две заболявания", констатира заместник-председателят на БАБХ.

Над 4000 животни евтаназирани, над няколко хиляди втори проби снети от живите животни, за които е странно, че повече от месец вече се мълчи, коментира още той.