Като Калинка, която си говори по китайско Vertu - така Ивайло Калфин би изрисувал бюджет 2011.

Редица рискове в бюджета за следващата година  виждат от президентската формация АБВ.

Проблем е икономическият растеж, както и това че спадът в потреблението се задълбочава, допълни Калфин.

По думите му, в бюджета няма ясни цели.

Правителството не иска да се възползва от възможностите, които дава МВФ за гъвкави кредитни линии, смятат от АБВ.

Според формацията, спадът на вътрешното потребление може да се окаже един от най-големите рискове за бюджета през следващата година. „Крайно консервативно" са начертани приходите в  макрорамката за следващата година. В същото време продължава спадът на вноса, ниска е събираемостта на приходите

Според АБВ правителството е направило груба  грешка с увеличаването на акциза на цигарите, с което е разширило контрабандата и е стимулирало  продажбата на цигари на черния пазар

„Вноските на гражданите се национализират" -  заяви още Калфин по повод на прехвърлянето на  средства от частните пенсионни фондове към НОИ, прието вчера на второ четене в рамките на новия КСО.

Кабинетът панически търси свежи пари,  категоричен е бившият външен министър и настоящ евродепутат.

По думите му, основните проблеми през следващата  година ще са свързани с пенсиите, здравеопазването и състоянието на българските общини.

Калфин прогнозира още задлъжняване на страната. Бюджетът няма нищо общо с европейските цели, през  2011 г. ще продължим да се отдалечаваме от  средноевропейските равнища, сдмята евродепутатът.
Той коментира още, че еврофондовете се концентрират в няколко големи обекта - две магистрали и метрото в София.

По думите му, липсват програмите за екология и  подобряване на градската среда, замряла е работата по оперативна програма „Регионално развитие".

Като безобразие Ивайло Калфин определи  случващото се с БАН. В Европа се харчат много средства за образование и наука. Ставаме най-неграмотната нация в Европа, категоричен е представителят на АБВ.

Водената от правителството  политика в сферата на образованието и науката според него ще има  дългосрочни негативни последици, които ще направят страната ни не от Европейския съюз а от някакъв друг съюз.
„Не зная какви цели си поставя Африканският съюз", посочи в тази връзка Калфин.

Според Костадин Паскалев, българските общини са поставени под сериозен натиск заради намалените  субсидии и намалени приходи. Държавата чрез  бюджета не е създала възможност да се усвояват средства от ЕС, смята Паскалев.

Той прогнозира масов отказ на бенефициенти от европейски средства заради невъзможност да  съфинансират проекти.

Костадин Паскалев коментира още, че  правителството е решило да не вдига данъци, но в същото време е дало възможност на общините да повишават местните данъци и такси.

Това правителство прехвърля отговорности, категоричен е Паскалев.

Той прогнозира, че  бюджет 2011 ще затвърди  политиката на отказ от публични услуги.

Няма административен капацитет за усвояване на  европейски средства, смята още кметът на Благоевград.

Според него, през следващата година ще има сериозен риск от неизплащане на пенсиите.