Лидерът на АБВ Константин Проданов изключи коалиране с ГЕРБ и "Воля" на Веселин Марешки, но не изключи разговори с БСП на принципна основа. Изявлението си младият лидер направи след регистрацията на коалицията АБВ-Движение 21 в ЦИК за предстоящите избори.

"Априори мога да изключа само ГЕРБ и Марешки понеже те са въплъщението на всичко, което е погрешно в нашата политическа система. С всички останали партии можем да водим разговори на принципна основа", заяви Проданов.

В рамките на 3 дни за регистрацията на коалицията били събрани над 10 хиляди подписа. Днес коалицията внася 7500 подписа. Проданов вярва, че това е една много добра основа за убедително представяне на изборите.

"За нас това е коалиция на алтернативата, на перспективата. Ние сме направили едно стабилно обединение в ляво-центристкото пространство и амбицията ни е да дадем отпор, както на партиите на статуквото, така и на наглите демагози, които в момента ни заливат с поредната доза фантасмагорични обещания", заяви Проданов.

Движение 21 и АБВ изчистили идейните мини, застрашаващи коалицията

Движение 21 и АБВ изчистили идейните мини, застрашаващи коалицията

Татяна Дончева и Константин Проданов подписаха споразумение

Лидерът на АБВ обеща конкретни и прагматични решения. Той не скри, че е приятно изненадан от ентусиазма и енергията, която генерира коалицията и изтъкна, че е обнадежден за предстоящите избори.

Целта на коалицията е постигане на 21 мандата, каквото е името на една от формациите в коалицията "АБВ - Д21". Финална готовност в листите се очаква през следващата седмица. При желание участие в листите ще имат и Татяна Дончева, Румен Петков, Ивайло Калфин.

Според Проданов участието в управлението не трябва да е на всяка цена. "Мисля, че дори в ролята на критична опозиция имаме какво да дадем на обществото, така че в никакъв случай участие просто, за да участваме", посочи той.

Младият лидер разкритикува програмите на ГЕРБ и БСП, като изтъкна, че много голяма част от обещанията са абсолютна демагогия и лицемерие. По думите му голяма част от обещанията се повтаряли в годините от преди участието на партиите на статуквото във властта.

Константин Проданов коментира и предизборното обещание на ГЕРБ за увеличение на минималната работна заплата на 650 лв. с контравъпроса: защо преди два месеца, когато от ГЕРБ са внесли средносрочната бюджетна рамка за 2018 г. и 2019 г. тя е оставена да замръзне на 460 лева. "Какво се промени за тези два месеца, освен, че идват избори и как да им вярваме", попита Проданов.

Лидерът на АБВ се ангажира с работа за стабилно повишаване на доходите в България. Според него ниските доходи, умишленото им задържане и промотиране на страната като дестинация с евтина работна ръка, били сред основните причини за демографската катастрофа. "Активна политика по доходите е необходима", заключи Проданов.