АБВ и Движение 21 се споразумяха за съвместно участие на изборите.
Подпис под коалиционното споразумение положиха лидерите на двете формации Татяна Дончева и Константин Проданов. В залата присъстваше и екслидерът на АБВ Георги Първанов.

АБВ-то са като от Габрово и Троян, констатира на шега Татяна Дончева след размяна на папките с ценния документ.

Според Константин Проданов пък двете формации осъзнали, че лявото в настоящия си вид е неефективно. Трябвало да има ляво обединение. Има близост межди партиите. Имаме и различия, изтъкна Проданов. Амбицията ни е да дадем реална, смислена алтернатива, допълни още той.

По думите му преговорите били дълги и интензивни, като по този път изчистили идейните мини, които в бъдеще биха взривили коалицията.
Нито една от двете формаци не прави компромис с идентичността си, посочи Константин Проданов. Двете формации били "единни в многообразието си", позова се лидерът на АБВ на мотото ЕС от преди години.

Според Татяна Дончева истински политици, които осъзнавали истинските проблеми, можели да пренебрегнат миналото. Ще трябва да направим своето, за да дадем голяма сцена на двете формации, подчерта Дончева.
Образованието и културата да бъдат национален приоритет, настоя тя.

Лидерът на Движение 21 поиска смяна в Конституцията за реална съдебна реформа. Заедност е второто би най-силно оръжие, убедена е Дончева. Вижте примера на патриотите, призова тя и обясни как те загърбили различията си в името на общите решения.

Нерешими и нерешени проблеми няма, изтъкна още Татяна Дончева.

От изказването й стана ясно, че новата коалиция интелектуално превъзхождала БСП.

Младите в коалицията имали амбицията да докажат,че са по-добри от своите връстници в БСП. БСП има свой път, ние имаме наш път, коментира столетницата и Константин Проданов. Амбицията на коалицията била да изведе лявото като престижна марка.