АБВ и партията на руския президент Владимир Путин „Единна Русия” подписаха съвместна декларация за взаимодействие между двете партии.

Това става в рамките на посещението в Москва на лидера на АБВ Георги Първанов и водената от него делегация по повод ХV конгрес на партия “Единна Русия”.

В Декларацията се посочва, че основа за нейното подписване е стремежът за създаване на благоприятна политическа и обществена среда за подкрепа на усилията за укрепване на мира в Европа и света, както и интересите на народите на България и Русия.

Страните по Декларацията се ангажират да полагат всички усилия за насърчаване на процеса на разведряване и укрепване на диалога и доверието, на общоевропейската и регионалната сигурност в Югоизточна Европа, при пълно зачитане на генералната външнополитическа ориентация на България като държава членка на ЕС и НАТО.

В текста на декларацията се посочва, че АБВ възприема Русия за един от решаващите фактори в международната система за сигурност и важен участник в борбата на международната общност с новите заплахи и предизвикателства, против настъплението на радикалния ислям и международния тероризъм, в регулирането на кризи и конфликти в света, за неразпространение на оръжия за масово поразяване, в гарантирането на енергийната сигурност и др.

Изтъква се също така, че „Единна Русия” се отнася с разбиране към генералната външнополитическа ориентация на България като държава-членка на ЕС и НАТО, при която партията на Първанов ще съдейства за развитие на стратегическо партньорство с Руската федерация.

Двете партии подчертават приоритета на енергийната политика, целяща осигуряването на стабилни доставки на прогресивни и екологично чисти, икономични енергоресурси и, в частност, на нейното регионално измерение като част от общоевропейското енергийно пространство.

Декларацията подкрепя позицията на АБВ, насочена към излизане на България от режима на санкции против Русия и сваляне на ограничителните мерки от страна на Руската федерация, които противоречат на българо-руските добросъседски отношения и националните интереси на двете страни.