Не е възможно да получаваме евтин газ от Азербайджан от 1 юли по интерконектора край Комотини, както уверява правителството. В това бяха категорични председателят на партия АБВ Румен Петков и депутатът от политическата сила, част от коалицията "БСП за България", респективно, и от управляващото мнозинство - Владимир Маринов.

"Нуждаем се от конкретна информация по отношение на твърдението на министър-председателят, че от 1 юли България започва да получава 100% от договорения природен газ от Азербайджан. Тук е много важен въпросът, че в сключения официален договор, освен ако няма анекс към него, е ясно, че ние сме заявили точка за присъединяване Комотини", каза народният представител.

И поясни - дори ако азерски газ се вкара от друга точка, то той вече би бил на значително по-висока цена от договорената.

Азербайджан обеща сигурни и дългосрочни доставки на газ за България

Азербайджан обеща сигурни и дългосрочни доставки на газ за България

Страната ни имала достатъчно разклонена мрежа от интерконектори със своите съседи

"Както знаем газопроводът не е готов физически. Там има и много въпроси, свързани с въвеждането му в експлоатация, с пробите, с акт 15, акт 16. Т.е. той дори и да е готов физически, има чисто нормативни срокове, които не виждаме как до 1 юли могат да бъдат преодолени и по газопровода от 1 юли да потече газ", добави Маринов.

Няма и никаква яснота на каква цена и как са договорени прословутите два танкера с американски втечнен газ по време на визитата на премиера Петков в САЩ, както и кой и с кого е подписал договора, имало ли е въобще представители на "Булгаргаз" там, подчертават от АБВ.

"Не става ясно с чий мандат и от чие име, и как, и кой с кого е водил преговори. Това, което бе публикувано в нашите медии, бе премиерът Кирил Петков, усмихнат на една снимка с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, със заглавие "Договорихме евтин газ". Към днешна дата обективно известните обстоятелства не включват кой е купувачът от българската страна, кой е продавачът, нито на какви условия, нито на коя точка за разтоварване, нито на точка на вход на българската газопреносна мрежа", добави Маринов, който е и част от специалната временна комисия, свързана с прекратяването на доставките от "Газпромекспорт".

България да стане портал за САЩ към Европа, иска Петков

България да стане портал за САЩ към Европа, иска Петков

По думите му имаме пълния потенциал за това

"Грубо погазване на нормативната уредба от страна на Министерството на енергетиката и КЕВР. Всеки месец цената на природния газ се обявява на първо число на месеца. За отиващия си месец КЕВР го обяви на 13-то число вечерта, което доведе до това икономиката и бита да ползват газ, без да знаят каква ще бъде цената и какво ще бъде платено за хляба, за производството на торове, за стъкларските заводи и т.н.", критичен бе на свой ред и Румен Петков.

И даде пример за хаоса между институциите - на 27-и април енергийният министър Александър Николов заявил, че страната ни подсигурила алтернативни количества за "достатъчно обозрим период." А на 10 май премиерът Петков обявява за въпросните 2 танкера от САЩ. "Трябва да има ясен публичен отговор, при огромния натиск, при срива на цените на втечнения газ, по каква процедура министър-председателят е избрал, по каква процедура е избрана компанията доставчик, на каква цена ще ги платим", подчерта председателят на АБВ.

Петков очаква отоплителен сезон с газовата връзка с Гърция

Петков очаква отоплителен сезон с газовата връзка с Гърция

До края на юни абсолютно цялото строителството на трябва да бъде завършено и от двете страни