България има пълния потенциал да стане портал на САЩ и американските компании към Европа - добра логистика, ниски данъци.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков. Той присъства на бизнес закуска, организирана от Американската търговка камара в България, целяща обсъждане на задълбочаване на сътрудничеството между България и САЩ в сферата на икономиката. В нея взе участие и помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Карън Донфрид, която е на двудневно посещение у нас. В частта на събитието, закрито за медиите, участва и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, както и шефът на енергийното ведомство Александър Николов.

Сътрудничеството и енергетиката обсъдиха Петков и Донфрид

Сътрудничеството и енергетиката обсъдиха Петков и Донфрид

Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси е на двудневно посещение у нас

"Преди да съм в тази си позиция, знаете, виждах голямата възможност България да бъде портал за американски компании в ЕС. Ние сме най-логичната точка, особено за част от продуктите американските компании да се възползват. Дори това, което мои инвеститори казваха - България вече има 10% данък, вече е стратегически позиционирана, вече е на 24 почти от всяка столица в Европа и на 3 часа със самолет. Защо, по дяволите, не правите пари от това? - беше съветът от моя американски инвеститор тогава", сподели личния си опит от бизнес сферата преди да се захване с политика Кирил Петков.

И изрази увереност: "Подобно стратегическо партньорство ще отвори още повече възможности не само между България и САЩ, но САЩ-България като портал за Европа. Така че ние, като българско правителство, ще работим много в тази посока, защото възможностите са огромни."

Петков подчерта важността на сътрудничеството между София и Вашинтон в енергийната сфера - осигуряването на природен газ, заводът за батерии, който предстои да се изгради в Маришкия басейн и който би трябвало да е най-големият в света, както и евентуална колаборация в изграждането на нови ядрени мощности.

Петков: Цената на газа на американския пазар е ¼ от тази в Европа

Петков: Цената на газа на американския пазар е ¼ от тази в Европа

Преди да се дадат на превозвачите парите на майките и пенсионерите, трябва да се пробват всички други мерки, смята той

"Искам да благодаря много за огромната подкрепа, която получихме, когато газът бе използван като оръжие и когато едностранно беше прекратена доставката на газ за България, не защото не си изпълнявахме договора. Беше просто решено да бъде прекъсната, като политически инструмент. И не политически инструмент за България, а за Европа", изрази благодарности за предоставените два танкера американски втечнен газ премиерът.

И подчерта - това било важно, за да се съди, че никой не можело да извива ръцете на демократичния свят и диверсификацията на цени, равни или по-ниски от руските, била възможна.

Петков акцентира и на "безпрецедентната криза", която представлява войната между Русия и Украйна, както и на руското корупционно влияние в България. "Ние влязохме с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че антикорупцията всъщност е ограничаване на чужди влияния върху България и по-точно - влияние от Русия. Всъщност едни и същи хора са готови както да предадат националния интерес, така и факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди."

И подчерта - голямата задача на правителството продължава да е борбата с корупцията, а за да е ефективна тя, била нужна подкрепата и на нашите партньори от Европа и САЩ.

Подкрепа за позицията за Украйна и борбата с корупцията получи Петков в САЩ

Подкрепа за позицията за Украйна и борбата с корупцията получи Петков в САЩ

Акцент в първите разговори на премиера днес бяха също действията на българското правителство, с които да бъде осигурена енергийната независимост

От своя страна Карън Донфрид заяви: "Министър-председателят вече обяви, че доставките на втечнен природен газ от САЩ са гарантирани. В момент, в който Русия затвори вратата пред България, ние подаваме ръка. Това е пример за приятелство."

"Присъствието на толкова много високопоставени представители на българското правителство демонстрира колко важни са двустранните търговски и икономически отношения между двете страни. Имаме желание да ги задълбочим още повече", изрази добра воля за развитие на отношенията между България и САЩ американският дипломат.

Посочи и компанията на Петков, която той основал в САЩ преди да се захване с политика, като добър пример за подобно развитие на отношенията.

"Разбрах, че премиерът Петков е направил една много вдъхновяваща презентация пред камарата през 2019 година в качеството си на гражданин - как е направил много успешна компания в САЩ и да разработи и патентова продукт на база на киселото мляко. Разбирам, че ако ядете този продукт, ще надживеете 100 години. Не съм сигурна дали искам да живея до такава възраст. Вярвам, че това е един прекрасен пример за съчетаване на българския и американския опит", шеговито-сериозен пример даде Донфрид.

Тя представи и четирите основни точки от визията на президента Джо Байдън за развиване на връзките между САЩ и европейските им съюзници - икономическо и енергийно сътрудничество, съвместна борба с авторитаризма, корупцията и дезинформацията, борба с тероризма и насилието на расова и етническа основа.

Основното световно предизвикателство към момента остава, подчерта тя, агресията на Русия срещу Украйна, както и изтъкна усилията на България да помогне на страната, станала жертва на агресия.