Когато едностранно беше спрян газът от "Газпром" ние много бързо трябваше да намерим алтернатива, която всъщност да е на цената на "Газпром" или по-добра. Прегледахме всички възможни опции и видяхме следното - на американския пазар в момента цената на газа е горе долу ¼ от цената на газа в Европа. Това каза премиерът Кирил Петков пред Нова телевизия.

По думите му цената в САЩ е около 26 долара за мегават, около 100 евро - в Европа, а на "Газпром" - около 71-72 евро.

Да се направи всичко възможно да няма политическа криза и предсрочни избори, иска Йотова

Да се направи всичко възможно да няма политическа криза и предсрочни избори, иска Йотова

Трябва да се види целият пакет мерки, които изпълнителната власт ще приеме, каза тя

Петков допълни, че доставките от САЩ са добра възможност въпреки транспортните разходи.

"Маржът е толкова голям че всъщност позволява да се договори там добра цена", отбеляза той.

Премиерът посочи, че проблемът е в това, че целият свят в момента търси газ.

"За мен беше особено важно цената да е равна или по-добра от тази на "Газпром". Защо - защото исках да докажа, е България не е зависима, че ние можем да си отстояваме интересите и имаме опции и по този начин да покаже, че никой едностранно оттук нататък не може да прави претенции или да се опитва да ни извива ръцете", отбеляза министър-председателят.

САЩ са напълно ангажирани да помогнат на България с газа

САЩ са напълно ангажирани да помогнат на България с газа

Вашингтон доказва, че помага на съюзниците си

Според него след разходите по транспорта и втечняването цената на газа от САЩ ще бъде горе-долу еквивалентна на тази на "Газпром". "Самата газ от Щатите идва на по-ниска цена, с всичките тези други стъпки би трябвало да стане еквивалентна на "Газпром". Хубавата новина е, че паралелно, докато това се случваше, докато бяхме в Щатите, договорихме и азерският газ да може да дойде в България на 1 юли, независимо дали гръцката връзка е построена, или не", каза още Петков. През септември м. г. България едностранно била отказала азерския газ и подписала за три пъти по-скъпия от Русия, в което министър-председателя съзира корупция.

"Американският газ е абсолютно подписан, двата кораба са вече тръгнали и вече знаем къде ще пристанат, знаем как ще дойдат, знаем цената", добави той. Очаква се те да пристигнат у нас на 8 и 23 юни.

Петков заяви, че договорът е подписан директно с американска компания, но отказа да я назове, защото в момента целият свят търси втечнен газ, а договорената цена за България е много добра и може други да ги питат защо не дават такава и на тях.

"КЕВР вече каза каква е за май месец цената, но и за юни даде индикативна стойност, че цената пада", отбеляза той.

КЕВР закова цената на газа за май на 162.17/MWh

КЕВР закова цената на газа за май на 162.17/MWh

И обещеват цена от 140 лв. за юни месец

"Ако можем за 3-4 дни, след като едностранно е спрян газът, да договорим по-добра цена, да оправим един договор, който от месеци не е бил успял да бъде оправен - с азерите, значи се справяме. Видяхме, че се справихме и с казуса с Украйна и с оръжията. Явно това правителство набира скорост и хората просто трябва леко да се успокоят", заяви премиерът.

По отношение на петролното ембарго срещу Русия Петков беше категоричен, че в ЕК има разбиране за положението ни и България ще бъде включена в изключенията.

Срещата в Брюксел за руския петрол приключи без резултат

Срещата в Брюксел за руския петрол приключи без резултат

Обсъждаше се ембарго спрямо вноса от Русия, а България искаше изключване

Той коментира и причините за политическото напрежение. "Има едни хора, които са крали пари през времето. Те знаят, че ние работим с Европрокуратурата и рано или късно ще стигнем до тях", посочи Петков. Премиерът потвърди, че става дума за бившите управляващи. Петков допълни, че те имат срок между 3 и 6 месеца най-много, за да падне правителството, преди да бъдат разкрити. По думите на премиера има и добре платена агитка, защитаваща руските интереси, която също цели свяляне на кабинета.

Борисов: Когато фактите говорят, промяната мълчи

Борисов: Когато фактите говорят, промяната мълчи

Никакви предсрочни избори, докато и последният българин не се разочарова, настоява той

По темата с недоволството на превозвачите той заяви: "Малките превозвачи вече ми дават идеи, които не са толкова свързани само с плащанията на пари към тях, които могат да подобрят нещата."

Петков разбира тази част от превозвачите, които имат фиксирани договори и при покачващите се цени на горивата са притиснати до стената.

"Сега въпросът е до каква степен преразпределяме парите - от пенсионери, от здравната система, от майките с деца, от бизнеса, от тока, към тях, защото общите пари са заедно. И това, което виждаме в момента, е, че първо трябва да минем през всички мерки, които не струват толкова много пари за бюджета, но биха им направили живота по-лесен", изтъкна премиерът.

Бесни превозвачите напуснаха срещата си с Кирил Петков, готвят блокада на държавата
Обновена

Бесни превозвачите напуснаха срещата си с Кирил Петков, готвят блокада на държавата

Караджов не се плаши от протестите на бранша и се надява на по-конструктивен диалог на следващата среща

Пред журналисти пък Кирил Петков, цитиран от БНТ, заяви, че световната криза вдига много цените на храните и на горивата. "Мислим безпрецедентно увеличение на пенсиите. Хората с ниски доходи трябва да имат облекчение, хората с деца да имат детски добавки. Още в утрешния ден ще се срещна с всички работодатели, имаме за тях дългосрочно решение във връзка с цените на тока, ще видим дали ще го приемат. Ако цената на тока е до 225 лева - няма помощи, но за всеки лев над 225 лева 85 процента от това повишение се покрива от държавата", добави премиерът.

По думите му българската позиция относно РСМ е ясна. "С Република Северна Македония разговорите продължават, докато не се свърши работа по съвместните договорки, които засягат правата на българите в Македония. Очаквам в следващите дни РСМ да направи няколко стъпки - да се създаде институция, която да отговаря за езика на омразата", каза още Петков.