Взривът на газопровода миналата седмица край Варна говори за неспособността на ръководството на "Булгартрансгаз" да контролира газопреносната мрежа и да предприема превантивни действия - това е третият голям взрив само за година. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков.

Той посочи, че в тази връзка ще зададе няколко въпроса до Министерството на енергетиката:

  1. Какво ще трябва да платим за неизпълнението на договорния ни ангажимент за доставка на определение дневни количества газ на Сърбия и на Унгария?
  2. Трябва да имаме яснота за имиджовите щети, които търпим сред нашите партньори - доколко те могат да разчитат на нас и какви отговорности ще понесе ръководството на "Булгартрансгаз"?

По думи на Петков президентът и служебното правителство трябва да покажат разбирането за проблемите с "Булгартрансгаз".

Относно неизградената все още газова връзка Комотини-Стара Загора той подчерта, че това е обект със стратегическо значение, който гарантира диверсификация на доставките и нормализиране на цената на горивото, а за неизпълнението е редно да се наложат договорните санкции на изпълнителя.

Без приватизация дори чудо няма да спаси "Булгартрансгаз"

Без приватизация дори чудо няма да спаси "Булгартрансгаз"

С до 60 ст. на литър поскъпват горивата при въвеждане на акцизи на вредните емисии

По негови думи става въпрос за проект, към който трябва да се подходи с особено внимание, защото реалната икономика не проявява интерес. Петков посочи, че от 3 млрд. куб м. годишен обем засега са заети 1.5 млрд. и то от "Булгартрансгаз". Той бе категоричен, че газопроводът няма да бъде въведен в експлоатация и през тази година, тъй като все още не са доставени ключови съоръжения за изграждането му, като например 8 броя линейни кранове.

Петков посочи и че, за да бъде въведен в експлоатация газопроводът, трябва да се направят тестове в двете посоки на заявения капацитет. По негови думи изпълнителят Ай Си Джи Би планира да направи въпросния тест с вода, което би довело до тежка катастрофа.

Газопроводът в района на Ветрино е аварирал

Газопроводът в района на Ветрино е аварирал

Щетите са само материални

От своя страна д-р Емил Стоименов от АБВ заяви, че системата за епидемиологично проучване на Министерството на здравеопазването за хората със защита от коронавирус е изградена, но месеци наред още не е заработила заради административна немощ. Той подчерта важността тази система да заработи, тъй като този анализ ще даде ясна картина за ситуацията, в която страната ни се намира по отношение на епидемията.

Лекарят е категоричен, че достъпът до зелен сертификат на гражданите с антитела възможно най-скоро ще пресече търговията със зелени сертификати.