Разочароващ резултат, далеч под потенциала и на двете партии - АБВ и "Движение 21", и далеч от нашите нагласи и очаквания при срещите с хората. Така лидерът на АБВ Константин Проданов анализира резултатите от изборите на брифинг в партийната централа. Той обаче прогнозира кратък хоризонт на бъдещото правителство.

"55 000 души гласуваха по съвест, не се поддадоха на страха, на купения вот, на натиска и видяха в нас надеждата за нещо автентично в пространството ляво-център", коментира Проданов.

Припомняме, че АБВ - "Движение 21" остана под 4-процентната бариера за влизане в парламента. Коалицията получи подкрепа от 2.6 % от избирателите. Това се равнява на 54 409 гласа.

Предстои АБВ да направи детайлен анализ на резултатите. Още тази събота АБВ свиква разширено заседание на националния съвет.

АБВ разочаровани от резултата си

АБВ разочаровани от резултата си

Търсили са много по-сериозен и много по-силен резултат

Константин Проданов изтъква машинациите като една от причините за резултата на АБВ. "От доста места ни казват, че е имало изборни машинации", посочи той. Представители на АБВ казвали, че са гласували в едни секции, а след това се оказало, че там АБВ няма нито един глас.
"Това обяснява разминаването между екзитпола и изборния резултат", обобщи Проданов. По тази причина той изтъкна, че ще сезират компетентните органи.

Лидерът на АБВ обаче призна, че дори да се изключат тези изборни манипулации, изборът пак нямало да е удовлетворителен.
"Не ни стигна времето да се наложим, да се покажем пред хората", констатира той.

Константин Проданов изтъкна, че лявото продължава да е в криза. По думите му, този резултат до голяма степен се дължи на това, че левите формации не водят битката на полето на идейния сблъсък. Дебатът бил за това дали ще има дебат. Нямало идеен сблъсък. Когато няма идеология, печели технологията, подчерта Проданов.

"Заслуга" за резултата на АБВ имали и част от анализаторите, които предопределили възпроизвеждането на този "порочен модел".
"Очаквам, че това ще е правителство с къс хоризонт", прогнозира лидерът на АБВ.

АБВ са подготвили сигнал до главния прокурор и ДАНС, с който настояват да се сезират по казуса за противоконституционност на ДОСТ. АБВ смятат, че трябва да се отмени регистрацията на партията на Местан и да бъде обявена за противоконституционна.

Местан иска касиране на изборите

Местан иска касиране на изборите

Никой не може да спре вълната на ДОСТ, уверен лидерът й

По повод искането на ДОСТ за касиране на изборите, лидерът на АБВ изтъкна: "Наглостта им няма граници и това прави сигнала ни до главния прокурор още по-актуален".

Проданов отчете също, че работят добре с партията на Татяна Дончева "Движение 21". "Не можахме да мобилизираме в максимална степен ресурса на двете формации", изтъкна лидерът на АБВ и допълни, че фактът, че са се коалирали, не им е донесъл негативи.
"Не оставаме с лош вкус от взаимодействието си", посочи Проданов.

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева не присъства на пресконференцията, тъй като е извън страната във връзка с отдавна планиран ангажимент. Представителите на партията й обаче също не отчетоха като грешка партньорството с АБВ.

"Не смятам, че партньорството и кампанията с колегите от АБВ беше грешка и че не беше полезна", заяви Данаил Георгиев от "Движение 21". Той посочи, че стоят зад приоритетите си и няма да им изневерят и в бъдеще.