ДОСТ не признава проведените избори за честни и прозрачни. "Ще искаме касиране на резултатите от изборите за 44-то НС", заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан на пресконференция по повод изборните резултати. 
Припомняме, коалиция ДОСТ останаха извън парламента, спечелвайки 2.86% или 100 481 гласа на предсрочните парламентарни избори на 26 март. 

На пресконференцията стана ясно, че Местан смята да заведе дело срещу проф. Михаил Константинов заради твърдението му: "Тука се наляха милиони лева. Купуването на гласове е с чудовищни размери - до 100 евро на глас".

"Всеки, който твърди подобно нещо, ще се срещне с мен в българския съд", каза Местан, като припомни, че вече е осъдил за точно 681 лв. Божидар Димитров заради твърдението му,  че е турски шпионин.

Лютви Местан е подготвил и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за случилото се по границата в навечерието на изборите. "Искам пълно разследване на онова, което не само българската общественост, но и много хора извън граница видяха чрез средствата за масова информация - грозната картина на българската граница, упражнено насилие с цел препятстване на конституционното право за упражняване на глас и признанието, че е образувана престъпна група", коментира Местан.

Лидерът на ДОСТ настоя да бъдат снети имунитетите на Красимир Каракачанов и на Валери Симеонов, както и на други лица от БСП и ГЕРБ, които по думите му "участвали в престъпна група".

"Вчера по една от националните медии Валери Симеонов признал, че успял да организира група, в която влизат още БСП и ГЕРБ, която е упражнила натиск върху ЦИК да приеме противоконституционно, дискриминационно решение, с което въведе задължение българските граждани собственоръчно, пред комисията, без чужда помощ да попълват декларации, че няма да гласуват на друго място", посочи Местан.

Така бил затруднен процеса на гласуване и практически се въвел образователен ценз за грамотност.

Местан счита, че онова, което се случи на границата, е отворило "тежка рана", която ще пречи за интегритета и единството на българската нация. "Тази рана е сравнима с раната, която бе нанесена по време на Възродителния процес", посочи лидерът на ДОСТ и го нарече: "изключително брутален акт на ровене в раната на Възродителния процес."

Местан обяви, че Обединени патриоти "безчинствали" на границата, упражнявайки физическо насилие върху български граждани, които идвали в родината си, за да осъществят конституционното си право на глас и да изпълнят задължението си по Изборен кодекс да гласуват. "Хващането на тези беззащитни хора, в това число и беззащитни жени, и блъскането им обратно към Турция, попречването да влязат свободно в родината си, изцяло покрива състава на престъплението по чл. 167 от НК, което се наказва с лишаване от свобода до 3 години", коментира Местан.

Обединение ДОСТ, в частност партия ДОСТ, постигна уникален резултат за партия, която беше едва на 6 месеца от регистрацията си, каза Местан. Той припомни, че партията бе регистрирана в края на август 2016 г. По думите му тези над 100 000 гласа, които са получили, "разбиха монопола на ДПС в етнически смесени региони".

"Всеки един от тези гласове е принос за българската демокрация, защото са гласове на доблестни и много смели български граждани, които подкрепиха ДОСТ, въпреки тоталната репресия, на която обединението и избирателите ни бяха подложени не само от политическите сили, но и от страна на държавните органи", коментира Местан.

По думите му, резултатът на ДОСТ щял да бъде достатъчен за влизане в 44-то НС, ако не била разгърната една "съзнателно планирана агресивна не просто кампания, а противозаконни и противоконституционни действия".

На въпрос за избирателната система, Местан каза, че на Резултатите от референдума трябва да са на вниманието на всеки един политик. Историята на избирателните системи е движение към пропорционално, а не към мажоритарно. Въпреки това волята на гражданите трябва да се вземе предвид. Може би ще има превес на немския модел, прогнозира Местан.

"За да се въведе немска избирателна система, трябва да се пипне и Конституцията на България. Ако една партия спечели всички 120 мажоритарни района, ще вземе нула от пропорционалните. Конституцията на Германия не урежда краен брой представители в техния парламент", припомни той.

"Много неща в България не могат да се случат с тази Конституция от 1991 г. България има крайна нужда от нов обществен договор от 8-мо Велико Народно събрание. Да се приеме нова конституция, която да отразява новите реалности. Няма по-дясно послание от това да се постигне обществено съгласие от нова Конституция", каза Местан.

От ДОСТ излизаме с призив към всички десни партии - за широк конституционен форум и да упражним силен натиск за нова Конституция. Немският модел е приложим, но първо трябва да се познава и няма да се случи без конституционна промяна от Велико народно събрание.

"44-то народно събрание загуби некоректно чрез служебното ми отстраняване, може би най-ярката евроатлантическа формация", похвали се сам Местан.

Става въпрос за изместване на ДПС. Избирателите като архетип са евроатлантици. Те са истински демократи, каза Местан по повод привържениците на ДОСТ. Това, че една не малка част са в икономическа зависимост от Сараите, бентът е отприщен и никой не може да спре вълната от ДОСТ, която се задава, уверен е още Местан.

Ако имаше по-сериозно основание да се говори за намеса, турска, смятате ли, че резултатът щеше да бъде този, обясни Местан в отговор на въпрос - за изборния резултат в Турция.

Запитан защо на пресконференцията не присъстват представители на коалиционния им партньор от НПСД, Местан отговори: "Колегите от НПСД имат изпълнителен съвет, нашия го проведохме тази сутрин и представяме решение на ДОСТ. Предполагаме, че след като направят своя анализ, ще бъдат любезни да коментират".

Местан заяви, че не знае на какво се дължи експулсацията на турски граждани.