АБВ подкрепя вота на недоверие, иницииран от парламентарната група на БСП за провала на политиката на кабинета Борисов 3 в сектора "околна среда и води".

Това стана ясно след час консултации между двете партии в парламента.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова покани извънпарламентарни партии за консултации по вота на недоверие - АБВ, Движение 21 и Демократична България.

Новината за подкрепата на вота обяви лидерът на АБВ Румен Петков, който уточни, че партията му ще представи и допълнителни аргументи за "катастрофалната политика" на правителството на Борисов в този сектор. Той каза, че разполагат със справки, според които през 2018 г. нивото на язовир "Студена" не е падало под 13-14 млн. кубически метра, а през 2019 г. не се е качвало над 9-10.

Вотът на недоверие няма да мине, убедени социолози

Вотът на недоверие няма да мине, убедени социолози

Според Андрей Райчев на правителството не му трябва "Воля" и "Атака"

"Борисов направи Перник Сахара на Европа. След като това не е направило впечатление на никого, това означава, че ятото на калинките е в размери, които са трудно поносими в обществото", коментира Румен Петков, който реторично попита как може да съсипеш живота на 100 хил. души в град, заобграден от четири планини.

Все пак Румен Петков каза: "Важно е обществото да бъде мотивирано. Ние не сме наивни хора и не считаме, че вотът ще успее. Важна е обществената дискусия. Oбща е констанацията, че премиерът и министрите му всеки ден дават мотиви за вот за цялостно творчество. т.е. провалите в секторите са многопластови и многоспектърни."

Според АБВ провал има и в областта на отбраната и външната политика по отношение на енергетиката.

Има голяма вероятност вотът на недоверие да мине според Вигенин

Има голяма вероятност вотът на недоверие да мине според Вигенин

По думите му от БСП искат това управление да получи заслужен финал

На срещата присъства и Петър Първанов от АБВ - Перник. Той смята, че алтернатива за Перник е направата на язовир "Раянци". Той бил подготвен, направен още 80-90-те години, но после проектът е спрян.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не присъства на срещата. Там бе депутатът Крум Зарков.

"Дадоха ни допълнителна информация, с която АБВ разполагат за кризата в Перник. Обединихме се около това, че отговорността не трябва да бъде размивана, че тя се носи от правителството вследствие на неадекватна политика, както и на факта, че не трябва да оставяме този разговор затворен в парламента, а да търсим гражданска подкрепа и енергия", каза Зарков.

По думите му кризите, свързани с водата, въздуха и боклуците най-вероятно тепърва предстоят.

БСП и ДПС преброиха подкрепата за кабинета Борисов

БСП и ДПС преброиха подкрепата за кабинета Борисов

Има ли преформулирана форма на управление, се пита Йордан Цонев

Предстои среща с Движение 21, от Демократична България заявиха пред news.bg, че все още не са решили дали да се срещат с БСП за вота на недоверие. Следобед ще бъде внесен и вотът на недоверие от БСП в парламента.