БСП и ДПС се разбраха за вота на недоверие към кабинета по темата за екологията. Ще подкрепим вота на недоверие, обяви след разговорите с червените Йордан Цонев. Много причини имала партията, за да застане зад левите. Най-съществената е, че е налице водна криза в Перник, а и в други райони на страната, изтъкна народният представител. Има криза и с отпадъците, допълни той.

Екологията влизала като основен акцент в управленската програма на ДПС. Политиката в сферата на водите, на отпадъците, в сферата на екологията, която се води от управляващата коалиция, е, меко казано, хаотична, смята още Цонев. Тя води до перманентни кризи, заяви той.

Работна група за ремонт на Изборния кодекс обедини партиите в парламента

Работна група за ремонт на Изборния кодекс обедини партиите в парламента

На председателски съвет постигнахме

ДПС очаква също така резултатите от вота да са в няколко посоки. Чрез дебата щели да се видят истинските проблеми. Вотът щял да покаже и дали правителството има управляващо мнозинство. Чисто математически след излизането на "Атака", то няма такова, поясни Йордан Цонев. Ако всички, които се завявали за опозиция, гласували за вота на недоверие, кабинетът щял да падне. Ако не падне, значи има преформулирана форма на управление и тя ще стане видна, изтъкна депутатът от ДПС.

На същите математически изчисления разчита и столетницата. 40 страници мотиви в сферата на околната среда представили червените на ДПС, като според Драгомир Стойнев те били крайно недостатъчни, за да се очертае това, което се случва в момента в страната. Това правителство е заплаха за живота и здравето на българските граждани, категоричен бе социалистът. Той обясни, че всеки един вот на недоверие е и математика. 79 са депутатите от БСП, ДПС влизат с 25 в събарянето на властта. Това са 104 законотворци.

От „Воля“ подозират вот недоверие за вътрешнопартийна употреба

От „Воля“ подозират вот недоверие за вътрешнопартийна употреба

Ако БСП наистина имат план за справяне с кризата, да го представят, иска Кръстина Таскова

БСП утре ще разговарят с "Воля" и независимите. Ако и те се включат към свалянето на Бойко Борисов от власт, това прави общо 124 депутати - достатъчно, за да падне кабинетът.

Нека да е ясно кой стои зад правителството и кой не подкрепя правителството, призова още Стойнев. Левите също така са изненадани, че сами се отказваме от европейско финансиране на АМ "Струма" и виждат в това страх Брюксел да не разкрие корупцията в пътното строителство и нас. Хаосът е пълен във всяка една сфера, каза още червеният депутат. Няма област в страната, в която да не цъка екологична бомба, според отсече Драгомир Стойнев.

Припомняме, в края на декември БСП обявиха, че ще внесат вот на недоверие срещу правителството на премиера Бойко Борисов в областта на политиката на околната среда и водите. Причините са водната криза в Перник и горенето на италиански боклук у нас.

Според социалистите именно обявяването на инициативата им за внасяне на вот на недоверие е отключило последващите събития - акцията заради водната криза в Перник, проверката в МОСВ и последвалите арест и оставка на екоминистъра Нено Димов.