БСП и АБВ се срещнаха в рамките на дебата за общия фронт срещу кабинета, иницииран от червените.

От партията на Георги Първанов не харесаха обаче фронтовата терминология. Считаме, че трябва да има диалог в лявото пространство, отчете на брифинг след срещата Марияна Тодорова.

Азбукарите отчетоха диалогичността на новото ръководството на столетницата. В същото време част от новите ръководители в партията още атакували бившите си съпартийци, присъединили се към Георги Първанов.

Иначе Тодорова припомни, че от две години партията й настоява за разговор с червените. Трябва да се търсят възможности за още политически инициативи и действия, категорична бе депутатката. Предишният отказ за кооперативност от страна на червената партия не работела в полза на левите избиратели, по мнението й.

Парламентарен диалог не може да има без общ политически диалог, категорични са от АБВ и върху това са наблегнали на срещата със социалистите. Освен това хората на Първанов са поискали червените ясно да дефинират желанието си за сътрудничество с АБВ.

Призовахме колегите да престанат нападките и атаките към членове и ключови фигури в АБВ, коментира още Марияна Тодорова. Азбукарите искат приоритетно с левицата да се преговаря за общ кандидат-президент. Те проявявали разбиране и изчаквали столетницата да си проведе вътрешния референдум как да се яви на президентския вот. АБВ не предпоставяли конкретни имена.

Хората на Георги Първанов виждат поле за сътрудничество с червените. Ние сме консенсусна опозиция, заяви Марияна Тодорова като подчерта,че АБВ не изключва сътрудничество и с управляващите по важни теми.

Азбукарите очакват съвсем скоро лидерска среща между двете формации. Най-вероятно тя ще се случи след вътрешно партийния референдум в столетницата.