Ваксинирането срещу COVID-19 трябва да бъде доброволно, но по-масово. Ваксинирането е единственият начин, който да прекъсне пандемията, но не бива да се спекулира и да се трупат финансови облаги на гърба на една пандемия.

За това настоя доц. Георги Кичуков, член на Изпълното бюро на АБВ на пресконференция, посветена на ваксините срещу COVID-19 и предстоящото им разпространение.

По думите му страната ни бива облъчвана от страна на Европейската комисия за това колко и как се поръчват ваксините, както и по какъв начин могат да бъда използвани. Защо и по каква причини са договорени 2 млрд. дози ваксини срещу коронавируса, запита доц. Кичуков.

Според него много трудно може да се намери логично обяснение за това. Сега вероятно се касае за схема, която цели да подпомогне определени компании, произвеждащи ваксината. Трябва да се има предвид, че ваксината срещу COVID-19 e предназначена само за гражданите на ЕС и тя няма да бъде експортирана за други страни, обясни доц. Кичуков.

Ние не сме против ваксинирането, то трябва да бъде масово, но около 45% от гражданите няма да се подложат на ваксина, отчете той. Ваксинирането е въпрос на добра воля на решение на всеки един човек. Не се касае за особено опасна инфекция, а бързо разпространяваща се инфекция, подчерта Кичуков.

Лидерът на АБВ Румен Петков отчете, че към момента 1 млн. души са се срещнали с коронавируса, а отделно 2.5 млн. души ще се ваксинират срещу COVID-19. Правим милиардери пет компании, ние най-бедната държава в Европа правим милиардери няколко компании, негодува Петков. Той запита кой ще понесе отговорността за неизползваните ваксини след изтичането им на годност.