Партия АБВ ще се яви самостоятелно на изборите на 4 април. Това обяви на пресконференция днес лидерът ѝ Румен Петков. Той е категоричен, че са събрани над 15 номинации за народни представители на хора с много силна експертиза.

Сред номинациите са в сферата на здравеопазването инфекционистът Атанас Мангъров, който има номинации в пет големи града в страната, проф. Емил Стоименов, в аграрния сектор проф. Иван Станков, в сферата на културата, проф. Любо Халачев, проф. Валери Стефанов, в сферата на енергетиката Любомира Ганчева, в културологията - Пламена Заячка, актьорът Веселин Плачков и политикът Ивайло Калфин.

"Имаме качества и самочувствието, ние сме конкурент на всяка една партия, следователно ПГ на АБВ ще бъде много добре представена", заяви Петков.

Мангъров: Аз съм с АБВ, защото там е много пусто

Мангъров: Аз съм с АБВ, защото там е много пусто

Шансовете на АБВ да влезе в парламента са малки, смята той

Той добави, че следващите стъпки на партията са Изпълнителното бюро да предложи на Националния съвет стартиране на действия за самостоятелно участие в предстоящите избори. В четвъртък вечерта предстои четвъртото за последните 15 дни онлайн съвещание с представители на областните партийни съвети на АБВ, в което ще се обяви стартирането на подписка, за да може събота сутринта на заседание на НС, където ще се коментират и ще се вземе решението за явяване на изборите и гласуване на номинациите.

Самият Румен Петков коментира, че не е кандидат "за нищо, защото дълбокото му убеждение е, че трябва да има мярка - бил е кмет, министър и депутат и не е прилично да бъде кандидат за каквото и да е, а очакванията на гражданите са за радикална промяна".

Относно номинацията на доц. Атанас Мангъров ръководството на АБВ отрече да са платени 300 000 лв., за да я има тази номинация, каквато информация е имало в медиите.

"Доц. Мангъров защитава последователна позиция в целия период на пандемията, която е изговорена пред обществото и затова има до вчера пет номинации в пет големи града. Същото не може да каже за себе си проф. Венцислав Мутафчийски - кога е прав, когато каже, че не се различава коронавирус от останалите вируси и грип Б е по-опасен, или когато обяснява, че е пингвин, който е скочил и кани другите да скочат след него, или когато ни убеждава, че трябва всички да се осигуряваме днес и веднага", обясни номинацията на инфекциониста Румен Петков.

Мангъров нямал планове да влиза в политика, не бил част от АБВ

Мангъров нямал планове да влиза в политика, не бил част от АБВ

Според него изборите не трябвало да се отлагат, а мерките вече били излишни

В интервю на президента Георги Първанов днес обаче изказва резерви за номинацията на доц. Атанас Мангъров, които Петков коментира, че това са "негови резерви и сигурно и други хора има такива и всеки може да направи своя избор", но според него е добре да се осмислят думите на президента относно лошата оценка за правителството, тезата му за Северна Македония и провала в енергетиката.

Лидерът на АБВ анализира и сегашното управление, без да споменава името на премиера Бойко Борисов, но коментира така: "Хората, които сега управляват, да се видят в огледалото и да си дадат сметка за разделението на хората на протестите. Действията на НОЩ са катастрофални, а Борисов е регулировчик на смъртта".

Петков анализира още, че миналата година в България са починали 15 000 души, от тях 7600, които "нямали допир с коронавируса, а са починали от хаоса и налаганата страхова психоза и недоверие към здравната система и хора, които са измрели на стъпалата на болниците".

Румен Петков коментира и анонса на президента Румен Радев за кандидатиране за втори мандат. За него това е "силно политическо послание, което заслужава сериозен анализ и оценка, което излъчва достойнство и самочувствие, но не бива да бъде яхано".