Три са възможните варианти за явяване на АБВ на предстоящите избори за Европейски парламент. Председателят на ПП АБВ Румен Петков ги очерта на пресконференция след заседание на Националния съвет на партията.

Той заяви, че АБВ е в пълна готовност и за самостоятелно явяване на евровота. Като втори възможен за АБВ формат на евровота, Петков посочи коалиция с Българската социалистическа партия и Социалдемократическите партии.

"Не изключваме възможността за формиране на ляв формат, в чийто център АБВ е готова да застане", заяви Румен Петков.

"За нас предстоящите евроизбори са изключително важни от гледна точка на държавността, на способността България да присъства в силна и обединена Европа, да отстоява националния си интерес, отчитайки принадлежността си към европейското семейство", коментира Петков.

От утре ПП АБВ стартира процедурата по номинации за евродепутати.

Изборният кодекс дава инструмент на политическите брокери, скочи АБВ

Изборният кодекс дава инструмент на политическите брокери, скочи АБВ

От партията искат всяко населено място с над 150 души да избира кмет

ПП АБВ ще се яви на изборите с политически манифест с пет основни цели, обяви зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева.
Те са сигурността на гражданите и запазване на държавността, борба с бедността през икономика на високата добавена стойност, спасяване и възраждане на българското село, борба в името на енергетиката и възстановяване общодостъпно качествено образование и здравеопазване.

Председателят на АБВ - Младежи Пламена Заячка обяви, че партията поставя началото и на второ национално допитване по въпроси, свързани с националната политика, енергетика, демография и подобряване на стандарта на живот.

Ще бъдат разпечатани 50 000 анкети, а допитването ще бъде достъпно и онлайн.

България да излезе с позиция за Венецуела, настоя АБВ

България да излезе с позиция за Венецуела, настоя АБВ

Решения против волята на венецуелските граждани са неприемливи, смята Петков

Ивайло Калфин обяви, че АБВ, като проевропейска партия, залага на пълноценното участие на страната ни в ЕС и в геополитическите процеси.

Той отправи критика, че България към момента участва пасивно, без да защитава интереса си и без да ползва механизмите, които й предоставя европейското членство.

Според Калфин членството в еврозоната трябва да се направи като осъзнат избор и да ни е ясно, че "ще загубим част от националния си суверенитет и ако влезем, без да си подготвим икономиката, ние много ще загубим от това".
"Приемаме това, че България е най-големият получател на средства от ЕС, но не приемаме начина, по който те се разходват", заяви още Калфин.

Той посочи, че Европейският съюз трябва да преосмисли своята роля. По думите му ЕС трябва да бъде по-силен и по-активен в защита на своите интереси и вижда мястото на България именно там.

Изравнени сили на БСП и ГЕРБ измери "Медиана"

Изравнени сили на БСП и ГЕРБ измери "Медиана"

Среден 3.40 пишат гражданите на правителството