Управлението на ГЕРБ се оказва по-опустошително от пандемията COVID-19 за българската енергетика. На пресконференция на АБВ заместник-председателят на партията Любомира Ганчева представи анализ на дружествата в енергийния сектор и предупреди, че сектор "Енергетика" изпраща изключително трудна година.

За Ганчева е притеснително защо другите партии не следят процеса. Защо институциите в България, отговорни за сектор "Енергетика", мълчат, запита тя, според която не става въпрос просто за мълчание, а за безстопанственост.

От АБВ са изпратили писмо до ДАНС и енергийния министър Теменужка Петкова за присъствието на посланик Херо Мустафа в стратегическия обект АЕЦ "Козлодуй". Лидерът на АБВ Румен Петков запита по чия инициатива е организирано посещението на Херо Мустафа, кой и кога е завел искане за издаване на разрешение за достъп, както и кой и кога е одобрил това искане.

Държавата е в хаос, АБВ измита правителството

Държавата е в хаос, АБВ измита правителството

Кръчмите работят, а децата ни не ходят на училище

Трябва да е ясно, че ако оставяме по този начин грубо, вандалски, да ни съсипват енергетиката, основната вина и отговорност за това, че 2 млн. българи с трудност разнасят жалкия остатък от мизерния си живот по земята, е на САЩ, посочи Петков.

Ние искаме да инициираме европейска позиция, която да гарантира енергийната сигурност на Европа, настоя той.

Според лидера на АБВ-младежи Пламена Заячка политиката на България спрямо Република Северна Македония може да се окачестви като 3 години загубено време.

Ако не провал, как друго може да се нарече моментът, в който сме стигнали. Ние се намираме в най-ниската точка в отношенията между двете държави дори от преди подписването на договора за приятелство, добросъдество и сътрудничество, стана ясно от думите й.

Антибългарската риторика от Македония е с плам и жар, който трудно може да бъде описан, категорична бе Заячка.

Тя изтъкна, че три години правителството е отказвало да заеме категорична позиция и е бягало от въпросите на двустранните ни отношения.

В момента се говори за пренаписване на учебниците, които с Македония са с много ясна антибългарска насоченост. Това може да е въпрос на комисията за обсъждането, но решението трябва да е от страна на правителството. Тук се вижда много ясно липсата на политическа воля, посочи Заячка.

АБВ: ВМРО и ГЕРБ ни лишават от постижението, че сме дали писменост на над 300 млн. славяни

АБВ: ВМРО и ГЕРБ ни лишават от постижението, че сме дали писменост на над 300 млн. славяни

Отговорността е на Борисов, Каракачанов, Захариева

Според нея със спирането на Македония спираме Албания и си разваляме отношенията с две съседни на България държави. Това, ако не е провал, как може да се окачестви, запита Заячка.

АБВ били дали точна формулировка, която, ако е била приета и правителството е настояло тя да се формулира, сега е нямало да се разправяме за всеки един патриот и деец на Вътрешното македонско революционно движение. Това са провалени отношения не само със Северна Македония, това е проваленият приопитет на председателството на България на Съвета на ЕС, каза още Заячка.

Тя коментира и решението за преименуването на празника 24 май в "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност". С преименуването на 24 май управляващите дават директо основание да празнуват Ден на македонската писменост, подчерта Заячка.

Каракачанов: За РС. Македония ЕС е все още като СССР

Каракачанов: За РС. Македония ЕС е все още като СССР

Това нямало как да го допуснем

Тя определи като катастрофа и трагедия решението на парламента за преименуване на празника. Решението за преименуване на 24 май е политическо, което показва, че от една страна патриотите не искат Македония да влиза в ЕС, за да могат да продължат да продават паспортите си за европейско гражданство чрез България и им показва как целта им е да си втвърдят електората, категорична бе Заячка.

Другите, приели и подкрепили това предложение, е вече известната патерица на ГЕРБ - "Воля", която може да се кандидатира или да се бори за мястото на "Атака" в кабинет "Обединени патриоти" 2. При всички положения тук се вижда ясно отстояване на партийния, но не и на националния интерес, каза още Заячка.