"Не"-то от България на РС. Македония не е окончателно, не е вето и ние продължаваме да бъдем отворени за диалог. Това обясни в студиото на БНТ вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, като коментар на последните седмици на провален диалог между двете държави.

Красимир Каракачанов посочи още един проблем - в РС. Македония имат една опростенчеста представа за ЕС все едно съюзът е като СССР, в която държавите и нациите се карат, но после отиват при вожда и той разрешава конфликта им.

България винаги е помагала на Македония, припомни Каракачанов и подчерта, че сме очаквали нормално и колегиално отношение, а сме получили едни задкулисни игри по прикрити или директни претенции за т. нар. македонско малцинство. "Подобни абсурди могат да съществуват само в някои коминтерновски мозъци" посочи още лидерът на ВМРО. "Сядаш с колегите в Скопие и те започват да се пънат като магаре на мост. Вие утре може да решите, че сте марсианска нация и цар Самуил е слязъл от Марс. Хората в Македония могат да се наричат както искат, но това не може да е на базата на открадната българска история и да база на омраза спрямо българите."

Кючуков: Захариева наля много вода в мелницата на македонизма

Кючуков: Захариева наля много вода в мелницата на македонизма

Преди всичко нашата позиция няма разбиране и подкрепа от нито една европейска страна

Подобни абсурди могат да съществуват само в някои коминтерновски мозъци, а за съжаление политическият елит в Македония е продукция точно на тази коминтерновски-югославска идеология на антибългаризма, коментира Каракачанов. Това няма как да го допуснем, категоричен бе вицепремиерът Каракачанов.

Идеята да клекнем и да отстъпим от позициите си не е нова, посочи вицепремиерът, който не се интересува от това какво пишат медиите. Важно е ние да си гарантираме две неща - да прекратим практиката на езика на омразата и фалшификацията на историята, с което Каракчанов призова македонците да изгледат филма "Трето полувреме".

Македонците не били готови да променят отношението си към България

Македонците не били готови да променят отношението си към България

Това мнение изрази проф. Кирил Топалов от Комисията за историческите и образователните въпроси

Припомняме, на 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

Каракачанов пред Бучковски: Самоопределението не минава с присвояване

Каракачанов пред Бучковски: Самоопределението не минава с присвояване

Антибългарската риторика от страна на редица медии и политици в РСМ трябва да спре

След срещата на 13 септември 2019 г., която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония. През 2020 година Македония едностранно прекрати разговорите за общата ни история, с аргумент вътрешнополитическата обстановка в страната. Работата на комисията беше възобновена преди по-малко от месец, но отново без особен успех и направени крачки напред, за да се появи следващата теза - че сега ще се чакат резултатите от парламентарните избори у нас, които трябва да се проведат през пролетта на следващата година.

По отношение на развитието на армията, Каракачанов увери, че държи на армията и ще се бори до край армията да бъде уважавана в обществото и да получи това, което и се полага на всеки един защитник на страната. Трябва да се помисли как разходите, които могат да се отложат, да бъда в полза на обществото, каза още военният министър.

Той не приема критиката на бившия омбудсман Мая Манолова спрямо отделянето на средства в армията. "Този грозен популизъм аз не го споделям. Ако госпожата е толкова компетентна по темата, да дойде срещу мен и да си поговори по темата, ако не - да пита мъжа си", отсече Каракачанов, препращайки Манолова към съпруга й (Ангел Найденов - б.р.), който е бивш военен министър, депутат и дългогодишен член на ресорната парламентарна комисия.

Каракачанов не очаква да има сериозна промяна по отношение на политиката на САЩ спрямо България с встъпването в длъжност на администрацията на Джо Байдън.

Има решение на Народното събрание, че ще сключим договори за 16 самолета. Договорени са 8 самолета, ще се сключи договор за още 8. Не е редно в края на този мандат аз да правя това, обясни Красимир Каракачанов.