България имаше ключ да постигне тези свои искания, ключ към вратата на договореност с Република Северна Македония, който дойде с Договора за добросъседство, сключен преди 3 години. Вместо да използваме този ключ, за да отключим вратата, ние тръгнахме да я разбиваме. През тези три години правителството не направи почти нищо за решаване на спорните въпроси, заяви пред медиите доц. Георги Кючуков, член на Изпълнителното бюро на ПП АБВ

Точно преди 9 дни външният министър г-жа Захариева формулира отново, но този път по-категорично, нашите искания към Северна Македония. Основно те се състоят в две неща - признаване, че езикът, който се използва в Република Северна Македония, е продукт и произхожда от българския език и че ние имаме обща история до 1944 г. Също така, тя обърна внимание на това да се спре езикът на омразата към нашата страна. Това са като формулировка съвсем логични искания, защото така или иначе ние повече от това да признаем, че т.нар. "македонски език" произхожда от българския, няма да можем да постигнем, тъй като той вече е признат през 80-те години от ООН, заяви Кючуков.

Захариева настоя за повече отговорност от Западните Балкани и реформи

Захариева настоя за повече отговорност от Западните Балкани и реформи

Захариева настоя да спре езикът на омразата към България

Не може една седмица преди преговорите в ултимативен тон да бъде казано - или вие приемате това, или ние ще ви спрем за ЕС. Нито една суверенна държава няма да приеме такъв ултиматум - това би било обида и за правителството, и за хората. Какво постигнахме с това? Щеше да бъде добре, ако можех да отговоря - нищо. Ние постигнахме обаче няколко негативни ефекта. Преди всичко нашата позиция няма разбиране и подкрепа от нито една европейска страна - член на ЕС. По отношение на преговорите с Република Северна Македония останахме в пълна изолация. Всички знаят, че евентуалното начало на преговорите на Република Северна Македония е свързано с това на Албания, както нашето беше свързано с Румъния.

Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония

Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония

Тя е категорична, че не може да се възпитава омраза към съседа

По този начин ние наложихме негативно обществено и правителствено мнение от всички страни на Западните Балкани - че ние спираме тяхната евроинтеграция. Не е тайна, че редица западноевропейски страни - Франция, Нидерландия, Австрия, в някои отношения Дания и Белгия, бяха против началото на преговорите с Република Северна Македония и Албания. Заявявайки нашата категорична позиция, че ще спрем този процес, ние сами се предложихме като необходимия злодей, който пречи на евроинтеграцията на Западните Балкани. Изпуснахме възможността да създадем нещо като коалиция на скептичните страни чрез тази по-широко представена коалиция в ЕС да можем да поставим нашите искания.

Доц. Кючуков подчерта, че с този груб и недипломатичен начин на изказване на принципно иначе правилни за България позиции, външният министър Екатерина Захариева е наляла много вода в мелницата на македонизма.

"Със своето недодялано и недипломатично действие, министър Захариева може да получи паметник в центъра на Скопие и отдолу да пише: "С благодарност от победилия македонизъм", заяви той.

Припомняме, България предупреди, че ще наложи вето върху официалното започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония, освен ако притесненията й относно езика и историята не бъдат взети предвид. Това се случи за пореден път, след като подновените заседания на българо-македонскията комисия по историческите въпроси отново не постигнаха значителен напредък по спорните въпроси. Заседанията бяха замразени за близо година заради вътрешнополитическото напрежение в съседната ни страна във връзка с провежданите избори.

Срещите на комисията се базират на договора за добросъседство между София и Скопие беше подписан на 1 август 2017 г. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отвори пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.