АБВ стартира президентски дебати 2016 в неделя. Това обяви на пресконференция зам.-председателят на партията Румен Петков. Основното мото е: „Президентът - лидер или придатък".

Президентът - лидер, който е готов да е активен фактор по намиране на национално съгласие, да бъде ключов фактор в намирането на съгласие по определящи за региона перспективни политики или придатък, стана ясно от думите на Петков.

Той обясни, че чрез тези дебати АБВ иска да привлече вниманието на българските граждани върху същността на президентския избор.

До април ще тече процес на оценка на участието на АБВ в изпълнителната власт до момента, както и за работата на парламентарната група. Такъв дебат тече и в Реформаторския блок, в БСП, ДПС. „Ще разчитаме на широк дебат и оценка на проблемите в изборното законодателството", допълни Петков.

Попитан дали левицата има възможност да излъчи президент без подкрепата на ДПС, Петков посочи: „Този въпрос важи и за ГЕРБ, и за всички останали". Ще търсим подкрепа на всички български граждани, допълни зам.-председателят на АБВ.

Припомняме, вчера бившият лидер на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев се застъпи за дебат за общ ляв кандидат-президент.

Петков обяви поведението на турския посланик за абсолютно неприемливо. По този повод той изтъкна, че ще имат сериозни въпроси към министъра на външните работи, Министерството на образованието, към Дирекцията по вероизповедания в Министерския съвет за спазването на конституционните норми в България в различни сектори.

Румен Петков изрази съболезнования към близките на загиналите от атентата в Турция и подчерта необходимостта от много по-енергични и общи стъпки на ЕС и ключовите фактори в региона, свързани с борбата с „Ислямска държава” и тероризма като цяло.