Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще работи по-прозрачно.

Това става факт, след като парламентът прие на второ четене промени в Закона за държавната финансова инспекция, според които всички доклади на АДФИ вече ще трябва да бъдат публични и да бъдат публикувани на сайта на институцията.

В пленарната зала не се разви особено активен дебат. Цончо Ганев от "Възраждане" заяви, че партията му подкрепя "конструктивните и напълно резонни предложения" на Венеция Ангова от ПП и Теменужка Петкова от ГЕРБ, но изрази недоволство, че не е било прието предложението на "Възраждане" на всеки 5 години да се правят ревизии на общините от страна на АДФИ. "Това е разбираемо, тъй като управляващото мнозинство има най-много кметове в страната", смята народният представител.

Всяка втора поръчка за ремонт на центъра на София е съмнителна

АДФИ установила, че или има индикатори за измама, или съществени нарушения

ПП/ДБ не са против това предложение, но за да се случи то, трябвало да бъдат наети поне още 200 служители в АДФИ и да се промени структурата на работа на агенцията, контрира Венеция Ангова, която посочи, че ако в бъдеще тези условия бъдат изпълнени, то от политическата сила ще подкрепя идеята на опозицията за ревизии в общините.

В крайна сметка 115 депутати подкрепиха законопроекта на второ четене, като само от "Възраждане" се въздържаха.

АДФИ установи 509 финасови нарушения за последното тримесечие на 2023 г.

335 057 лв. са възстановени в бюджета