Комисията за борба с корупцията прецени, че декларациите на министрите за конфликт на интереси имат разминавания в датите, но не поради лична вина, а заради забавяне от страна на администрацията.

Според закона е било необходимо да се извърши проверка на декларациите им от администрацията на МС и именно заради това се е получило забавянето, обясни председателят на комисията Димо Гяуров.

За да се наложи наказание е необходимо да има констатирана субективна вина, каквото не сме установили и решихме да не образуваме преписки, добави той.

По повод казаното от Яне Янев, че за шестима министри са налице данни за несъвместимост с длъжността министър, Гяуров посочи, че в комисията подобни данни не са постъпвали.

Затова комисията реши да задължи Яне Янев в 7-дневен срок да й представи документите, с които разполага за тези упреци и ако се наложи, ще образува преписка, обясни той.

При инвентаризацията на документите в комисията за борба с корупцията на парламента е установено, че новото ръководство заварва 115 входящи материала, които не са заведени, съобщи още Гяуров. Установено е и че 90 документа на комисията не са подписани и не са изпратени.

Става въпрос за писма за получаване на информация от различни институции по преписки, с които комисията се е занимала, поясни Гяуров.

Той добави, че от заведените в комисията документи не са констатирани липси. Тъй като Янев беше изразил съмнения, че ще изчезнат документи, свързани с Ахмед Доган, Симеон Сакскобургготски и Иван Костов, от комисията заявиха, че няма постъпили сигнали за нито един от тях. Преписката за Доган е предложение от предишното народно събрание.

По повод сигнала на народните представители Лютви Местан, Алиосман Имамов и Хасан Адемов за нарушаване на парламентарната етика, комисията е преценила, че няма основание да се образува преписка.

Комисията реши още да бъдат прекратени трите преписки срещу Искра Фидосова от ГЕРБ.

Димо Гяуров обясни, че е постъпило обяснения от нея с два документа - удостоверения от нотариалната камара за прекратяване на дейността й като нотариус. Той каза още, че искането от нейна страна е подадено в срок. Беше изтъкнато и че Фидосова е попълнила декларацията си до Сметната палата и е посочила всички кредити, които има, както и пълния им размер.

Гяуров каза още, че по искането на Иван Костов за конфликт на интереси на Десислава Танева, Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов за внесените предложения за промени в закона за земеделските земи комисията е образувала преписка.