Новият изпълнителен директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура" (НАПИ) Янко Янков обяви като основен приоритет усвояването на еврофондовете и изграждането на лобизъм, за да бъде възстановено европейското финансиране.

Като следващи приоритети той посочи прозрачността и откритостта в дейността на агенцията, промяна в процедурите, висока организация, създаване на мониторингова система за постоянен контрол на републиканската пътна мрежа.

Предшественикът на Янков Иван Атанасов, който ръководи агенцията в продължение на 45 дни, представи извършените промени и каза, че е получил уверения от Брюксел, че е отчетена положителна промяна и че може в края на януари да очакваме положителна оценка. За да се стигне до положителната оценка обаче, е необходима още много работа, подчерта Атанасов.

Янко Янков заяви категорично, че агенцията вече е поела по нов път и методите й са много по-различни. Той се обърна към гражданите с апела да сигнализират в агенцията, ако към тях бъде проявен рекет.

По проблема с магистрала „Люлин" новият изпълнителен директор заяви, че ще бъде направено всичко възможно проектът да приключи през 2010 г.
Иван Атанасов съобщи, че темпото на изпълнение на обекта вече е по-високо и че ако се запази догодина и се увеличи броят на заетите магистралата ще бъде завършена в рамките на Меморандум 2010 г.

Янко Янков е инженер, бивш изпълнителен директор на летище „Пловдив" до октомври 2008 г. Преди това е бил управител и изпълнителен директор на летище „Варна".
До 2004 г. е бил директор на Дирекция „Управление при кризи и евроатлантическо сътрудничество" в Министерството на транспорта.
През послените години Янков е работил в състава на различни комисии, проекти и работни групи по изграждане на ГКПП „Лесово", Дунав мост 2, АЕЦ „Белене", жп терминал „Казичене" и др.
До назначаването му за изпълнителен директор на НАПИ Янко Янков бе главен директор на дирекция „Административно-информационно обслужване и координация" в агенцията.