Проф. Паскал Желязков е новият изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). До сега той е бил директор на Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт "Проф. Д-р Г. Павлов", съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Проф. Желязков има дългогодишен опит като ръководител на структури с научноизследователска, диагностична и аналитична дейност. Бил е началник отдел в Център за оценка на риска, директор на Национална научноизследователска станция по ловно стопанство, биология и болести по дивеча, както и зам.-генерален директор в Национална Ветеринарномедицинска Служба.

Има над 90 научни публикации и научни доклади. По образование е ветеринарен лекар, завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина гр. Стара Загора. Владее английски и руски език.

В БАБХ има и нов заместник-изпълнителен директор д-р Марияна Шумова, която към момента изпълнява длъжността началник отдел в дирекция "Граничен контрол". Д-р Шумова е изпълнявала и длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково. Тя ще заеме позицията на доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова. 

Дамян Илиев: Докато не се унищожат овцете в Болярово, страната ни ще бъде със статут "чумава"

Дамян Илиев: Докато не се унищожат овцете в Болярово, страната ни ще бъде със статут "чумава"

БАБХ обжалва решението на съда

Припомняме, досегашният изпълнителен директор на БАБХ бе инж. Дамян Илиев. Неговата оставка бе многократно искана от различни политически групи, граждански обединения, стопани на животни.

На 15 юли 2018 г. от СДС поискаха оставката на Дамян Илиев, защото не предоставя никаква предварителна адекватна и навременна информация за евтаназията на животните в Ямболска област.

Още след изграждането на т.нар. ограда срещу глиганите на границата ни с Румъния от партия "Възраждане" поискаха оставката и на Дамян Илиев. На 13 септември 2018 г. те посъветваха стопаните да не се поддават на устни съвети от властта. Тогава поискаха и оставките на министъра на земеделието Румен Порожанов, на шефа на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов и на шефа на БАБХ Дамян Илиев.

След изявлението им оставка подаде само шефа на агенцията по горите Григор Гогов, защото фирма на съпругата му бе замесена с доставка на колчета за "свинската ограда" по границата с Румъния.

През януари 2019 г. и депутатът и бивш външен министър Кристиян Вигенин поиска оставката на Илиев.

След разпалването на чумата по свинете от БСП поискаха оставката на шефа на БАБХ заедно с оставките на земеделския министър Десислава Танева и на вицепремиера Томислав Дончев, който води Епизоотичната комисия в МС.

На 30 юли 2019 г. и от "Демократична България" поискаха оставката на Илиев.