От Съюза на демократичните сили (СДС) настояват за незабавната оставка на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

Основните ни мотиви на славната някога синя партия са следните: 

- За пореден път ръководената от него служба върви след събитията;

- БАБХ не предостави никаква предварителна адекватна и навременна информация за евтаназията на животните в Ямболска област;

- Липса на каквато и да е съпричастност към мъката на отрудените хора, за които животните са техния поминък и целия им живот;

- Едва на третия ден се въвеждат пунктове за дезинфекция, докато към евтаназията на животните се пристъпва веднага;

- Появата на болести, като нодуларен дерматит, бруцелоза, син език и чума през последните години, д-р Дамян Илиев обяснява като следствие на нерегламентирано движение и търговия с животни. А кой трябва да следи за това? Не е ли точно БАБХ?!

- БАБХ се държи като наказателен отряд за бърза екзекуция на животни, а не като агенция, която трябва да се грижи за здравето и хуманното отношение към тях.

Нинова част от жива верига, блокираща избиването на животни в Шарково

Нинова част от жива верига, блокираща избиването на животни в Шарково

Искат отмяна на заповедта за умъртвяване

"Поредният случай на липса на професионализъм от страна на БАБХ, доведе до социално напрежение, недоволство и заиграване с мъката на стопаните на убитите животни", подчертават от СДС. 

"Сините" призовават Дамян Илиев да отговори как сe стигна дотук, като предлагат следните възможности:

- Нелегален внос?

- Пробив през "непреодолимото възпрепятстващо съоръжение"?

- Наличие на огнище, което чиновниците от БАБХ са проспали?

Правителството се гласи да дава 190 лв. обезщетение за убито животно

Правителството се гласи да дава 190 лв. обезщетение за убито животно

Това едва ли ще се хареса на собствениците

Според СДС проблемите в БАБХ нарастват лавинообразно: безсмисленото убийство на четирите здрави кончета и двете кучета; умрелите от глад и студ коне, оставени на произвола в планината; кравата Пенка; лъвчетата Терез и Масуд; унищожената нелегална пратка от екзотични птици, преди да излязат резултатите от изследването и още много случаи, ясно показващи как се работи в БАБХ.