Делян Пеевски да бъде разпитан във връзка с отправени от него изказвания срещу президентската институция. Това поискаха в разпространено до медиите писмо от фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ).

Повод за позицията са реплики от страна на председателя на парламентарната група на ДПС, че президенството на Република България е "тъмна институция, пълна с кеш на база на разграбването на държавата".

Писмото е адресирано до председателя на ДАНС Пламен Тончев, председателя на Комисията за противодействие на корупцията Ангел Славчев и и.д. главен прокурор Борислав Сарафов.

"В една правова държава всичко това, изречено от депутат и лидер на парламентарна група, е достатъчно основание за предприемане на действия по компетентност за изясняване на тези твърдения, които да започнат с неговия разпит", посочват в писмото от АКФ.

Според представителите на фондацията твърденията на Пеевски са "голи медийни декларации". Те настояват депутатът да подкрепи репликите си с факти.

"Смятаме за важно да се установи дали в случая става дума за заплаха чрез медиите или притежавани данни за реални закононарушения", допълват от АКФ.

По думите им подобни едностранни политически изявления в некритична медийна среда и без последващи институционални действия са изключително вредни за демокрацията, независимо от това какви ценности се заявяват преди и след тях. По подобен начин българското общество никога не разбра какво точно беше свършено по институционалните проверки на самия г-н Пеевски, с което улесниха завръщането му в политиката от първи ред на българския парламент, въпреки санкционирането му за корупция от САЩ и Великобритания, пишат още от фондацията.

Делян Пеевски нападна и Бойко Рашков

Делян Пеевски нападна и Бойко Рашков

Има тъмна институция пълна с кеш, смята той