При положение че Македония влезе в Европейския съюз, това означава, че ЕС ще се съгласи с всички тези престъпления, които върши македонското правителство към нашата страна.
След това всичко, което поискат, България ще е принудена да го направи, страната ни ще бъде принудена да изпълни всички техни искания за малцинство, език и култура, да отварят тук македонски училища, да учим децата на един измислен през 44-та година език, да ги учим, че нашите герои не са наши герои...Войната ще се премести на наша територия.

Това каза в ефира на БНТ проф. Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей и припомни, че в ЕС се влиза, ако нямаш спорове със съседите. Историкът бе поканен да коментира втвърдяването на българската позиция за членството на Македония в Европейския съюз.

44 г. беше извършено едно престъпление спрямо човечеството по принцип - 1, 200 млн. българи с еднократен акт, което е равно на геноцид или етническо прочистване - бяха обявени за македонци, обясни историкът. Той бе категоричен, че тези 1, 200 млн. души до тогава са били само българи и нищо друго и е доказано от всички данни, че не е имало други хора, освен българи и разбира се малко цигани, турци, албанци.

Това е един акт на Коминтерна за създаване на македонска, тракийска и добруджанска нация, посочи проф. Божидар Димитров и допълни, че единствено с македонската, това се е получило.
„Често се шегувам, че Македония не е държава, а музей - музей на Коминтерна с цената на чудовищни репресии - 300 хиляди убити и 120 хиляди българи, изпратени в затвор", обясни директорът на НИМ.

Той отбеляза, че първоначално отношението на страната ни към Македония е било сякаш тя е едно малко момиченце, което ще порасне и ще тръгне по правилния път. Но тя порасна, стана мома и не се поправя, отбеляза професорът.

В ефира на БНТ се включи Жана Божиновска - македонска журналистка, която обясни, че в Македония няма обществена реакция, по повод позицията на български официални лица и реакцията е само по отношение на политиците.

Ако Македония престане с тази фалшификация, то с македонизма е свършено и страната ще се превърне в рамките на 2-3 години в една втора българска държава на Балканите, обясни проф. Димитров. Той бе категоричен, че е момента там тече процес на ребългаризация и той се усилва, всяка седмица по 500 македонци искат и получават българско гражданство.
"Паспортът - българският много хора го имат срещу всякакви издевателства, които се правят срещу българи", обясни професорът и уточни, че българската държава защитава хората с българско самосъзнание.

Проф. Божидар Димитров разказа, че български бизнесмени, които са се установили Македония, редовно дават рекет - „не дадеш ли, нямаш спокойствие". Затова няма и токова български инвестиции в там, макар Македония да ни е съседка и да нямаме проблем с езика.

Канят ни да оставим историята на историците. Това няма как да стане, защото няма кой да седне срещу нас - те не могат да се наричат историци. Историята се пише на базата на документи, а няма един единствен документ, в който да се споменава Македония, македонец, македонско. За това аз се шегувам, че давам 1 милион на този, който ми намери такъв документ, изтъкна още професорът.