Всички управляващи на стария континент, които се противопоставят на проевропейския път на своите държави, ще имат същата съдба като тази на Виктор Янукович и украинското правителство.

Това обяви евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов от името на Реформаторския блок на пресконференция в централата на Движение „България на гражданите".

Реформаторите осъдиха остро случващото се в Киев, както и българските политици, че не са се противопоставили много по-бързо на случващото се там.

Според Борис Станимиров от Националното ръководство на ДСБ кървавите инциденти в Киев са показали защо България трябва да се държи здраво около стълба наречен Европейски съюз, тъй като, по думите му, ако не сме били част от Съюза в прословутата „нощ на белия автобус" спокойно е можело да се случи същото, както в момента в Украйна.

Съюзът и родните политици трябва да ударят здраво по масата, тъй като последните месеци се е доказало, че това действа и дори Русия е дала крачка назад относно първоначалното си намерение да не преговаря за нищо по проекта „Южен поток", посочиха реформаторите.

Те сравниха „играта на Янукович" с тази на Башар Асад и обявиха, че е недопустимо по такъв груб начин български депутати да легитимират режима в Дамаск.

Лидерът на „България на гражданите" Меглена Кунева демонстрира сериозна доза политическо самочувствие, като настоя, че тя и бившият образователен министър Даниел Вълчев не са част от хората, виновни за негативните европейски доклади.

„За да се придвижи все пак България напред, е имало хора, които са си свършили работата. Аз съм такъв", обяви Кунева и даде да се разбере, че ако реформаторите получат правото да определят политиките, да прилагат реформите и да вземат важните решения, не само ще направят така, че мониторингът върху България да падне, но стъпка по стъпка ще ни доближат до средноевропейските стандарти на живота.