Ако законопроектът за реформата в МВР бъде окончателно отхвърлен от парламента, той ще бъде внесен отново след три месеца. Това заяви пред БНР министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.  

„Не бих искала да тълкувам ситуацията в личен план. Не се отчайвам от резултата, защото разбирам колко е трудно на всички, които са били в тази система, да я погледнат по друг начин. Но разбирам собствената си мисия в това да направим нещо по-добро за тази система – да работим за служителите, така че да бъде по-добре за гражданите.” – коментира Бъчварова.

Бъчварова да оттегли закона за МВР или да хвърли оставка, настоява Мерджанов

Бъчварова да оттегли закона за МВР или да хвърли оставка, настоява Мерджанов

Била бламирана като министър

По думите й, законът не се нуждае от съществени изменения.

„Законопроектът бе работен почти година от всички членове на комисията, които бяха с мен, преминал е обществено обсъждане, отразява бележките на всички министри и е подписан от премиера. Това възможно най-голямата прозрачност за закона.” – поясни тя.

Бъчварова увери, че няма да се откаже, защото е убедена, че такава промяна в МВР е необходима.

Тя обясни, че би приела всички разумни препоръки, които не променят философията предложената реформа.

По повод на критиките на левицата, тя заяви, че партията, която не е провела нито една реформа, се опитва да определи кога да се правят реформи. „Аз не приемам този момент”, каза  още Бъчварова.

Според нея, БСП излиза с политическа съпротива и с тезата за „подходящо време за реформи“, като цели да се даде знак към правителството, че не се одобряват неговите реформи.

Тя допълни, че винаги е имала безпрекословната подкрепа на премиера.

„Справяме се изключително добре на границата, поддържаме готовността си за терористична заплаха, ГДБОП работи изключително добре след преструктурирането, полицията е изключително активна, подготвихме реформата в МВР, започнахме нов подход за ограничаване на битовата престъпност.” – посочи Бъчварова.