Госпожо министър, ако продължите да се инатите, внесете този законопроект и той бъде отхвърлен – политически отговорното действие не е да тропате разсърдено с крак, а да си подадете оставката. С тези думи депутатът от БСП Атанас Мерджанов се обърна към вътрешната министърка Румяна Бъчварова във връзка със Закона за МВР.

Мерджанов е категоричен, че ако законът бъде отхвърлен, Бъчварова и екипът и щели да са бламирани от най-висшия орган в държавата. „Само за сведение, понеже вие като че ли бъркате, най-висшият орган в България е Народното събрание, а не премиерът”, обясни социалистът, цитиран от „Позитано 20”.

Ако НС отхвърли реформата в МВР, Бъчварова внася законопроекта отново

Ако НС отхвърли реформата в МВР, Бъчварова внася законопроекта отново

Не се налагат съществени промени...

Атанас Мерджанов отбеляза, че с изумление е изслушал как Румяна Бъчварова обяснила, че ако Законът за МВР не бъде приет от Народното събрание, тя ще го внесе отново. Той изтъква, че срещу този закон са се произнесли БСП, полицейските синдикати и служители, партиите от мнозинството и дори ГЕРБ. Никой, освен Бъчварова и премиера Бойко Борисов, не защитавал абсурдната идея да се ограничават правата на полицаите и да се обезкървява МВР в този толкова тежък момент на повишена терористична заплаха и бежанска криза.

Във връзка с твърдението на Бъчварова, че БСП се противопоставя на закона, защото е противник на реформата, социалистът напомня, че през 2014 г. са приели изцяло нов закон за МВР. Той е бил изготвен в диалог със синдикатите. Направихме го, без да обръщаме страната надолу с главата. Гласувахме го, въпреки постоянния саботаж на групата на ГЕРБ, обясни Атанас Мерджанов.